MOJE TELO POŠALJITE U ČAČAK, A SRCE OSTAVITE U LJUBLJANI: Bora ČORBA ovim rečima rasplakao svoje Čačane! Vratiću se jednog dana...
Foto: Denis Čeković

koncert riblje čorbe

MOJE TELO POŠALJITE U ČAČAK, A SRCE OSTAVITE U LJUBLJANI: Bora ČORBA ovim rečima rasplakao svoje Čačane! Vratiću se jednog dana...

Kultura -

U Čačku, prestonici kulture, održan je spektakularni i vrlo emotivni koncert Riblje čorbe, a više hiljada posetilaca svih generacija pevalo je uglas sa Borom Đorđevićem, Čačaninom i frontmenom ove rok grupe.

Bora Čorba, Riblja čorba, Bora Đorđević
foto: Bus Plus produkcija

Ne skrivajući emocije, Bora je s publikom na Gradskom trgu podelio i tri pesme s novog albuma, od kojih se izdvaja numera "Dve gitare", koju je komponovao s pokojnim Mišom Aleksićem, basistom ovog kultnog benda.

Trema

Nakon brojnih koncerata i nastupa, Bora ne krije da i dalje samo u Čačku ima tremu kada je na sceni.

- Rođen sam u Čačku i bio sam veoma uzbuđen kada sam prošle godine dobio priznanje počasnog građanina. Ja sam Čačanin na privremenom radu tamo negde napolju, svi mi koji smo van Čačka jednog dana ćemo se vratiti na padine Jelice da ostanemo zastalno u Čačku - rekao je Bora kroz osmeh. Kazao je i da je upoznat s namerom gradskih čelnika da jedna ulica ili deo Čačka dobije ime po njemu. Da li će se to i obistiniti, još ne zna.

Bora Čorba
foto: Denis Čeković

- To priznanje obično daju posthumno, a meni to posthumno ne znači mnogo, jer neću znati. Voleo bih da doživim tako nešto u Čačku. Doduše, imam nešto slično u beogradskom Zoološkom vrtu, tamo postoji staza koja se zove Borino sokače - priča roker.

Poslednja želja

Odmah pored bine, Boru su u Čačku dočekali njegovi prijatelji, školski drugovi, kao i pojedini članovi njegovog prvog rok sastava Hermelini. Odavno osedeli Čačani na koncert su doveli unuke, međutim, oni s kojima smo razgovarali nisu želeli da mu priđu, jer tvrde da bi se svi zajedno rasplakali. To objašnjava i Borinu sledeću izjavu.

- Sada mi je teško da pričam. Želeo sam da ovaj intervju dam nakon koncerta, jer tada je sve lakše. Obećavam dobru svirku. Velika je odgovornost svirati u Čačku, ja u svom gradu uvek imam tremu, pa i sada, u ovim godinama - rekao je Bora dodajući da je u Čačak doveo i čika Jocu Zmaja, člana benda koji se ne viđa često.

Bora Čorba, Riblja čorba, Bora Đorđević
foto: Bus Plus produkcija

Za novi album koji je završen, Bora ne može sa sigurnošću da kaže kada će izaći. Numera "Dve gitare", koju je uradio zajedno s pokojnim basistom Mišom Aleksićem, rasplakala je publiku, jer, osim što je otpevao, on je pesmu najpre odrecitovao Čačanima, ostavljajući im u amanet svoju poslednju želju.

- Živim u Sloveniji, tamo imam ženu koju volim i zasad mi je to dovoljno. Ponavljam, doći ću, obećao sam, na padine Jelice - zaključio je Bora, za kojeg je susret s Čačanima takođe bio emotivan.

Bora je recitacijom rasplakao svoje Čačane. Najpre je izgovorio stihove, pa zatim otpevao "Dve gitare".

"Dve gitare"

Meni stvarno nije dobro,

Bolestan sam skroz na skroz,

Biće da sam bostan obro,

Pripremite plavi voz.

Dani su mi odbrojani,

Životni mi prošo vek,

U bolnici u Ljubljani

Nemaju za mene lek.

Ne trošite džabe pare,

Nisam tol'ko važan lik,

Ukrstite dve gitare,

Nek to bude spomenik.

Bora Đorđević, Miša Aleksić
foto: Aleksandar Jovanović

Konzilijum saopštenje

Objavljuje svaki dan,

Da upozna javno mnjenje,

Koliko sam bolestan.

Moje telo pošaljite

U Čačak, u Srbiju,

U Ljubljani ostavite

Srce, neka bude tu.

Bora Čorba, Riblja čorba, Bora Đorđević
foto: Bus Plus produkcija

Ne trošite džabe pare,

Nisam tol'ko važan lik,

Ukrstite dve gitare,

Nek to bude spomenik.

Ref:

Konzilijum saopštenje

Objavljuje svaki dan,

Da upozna javno mnjenje,

Koliko sam bolestan.

Neprocenjivo

Pevao pesme napisane pre 50 godina

Pored "Dve gitare", publika je čula još dve nove pesme: "Oči malog psa " i "Vratite nam sunce", koju je Bora komponovao sa Zoranom Brankovićem kada su imali svega 15 ili 16 godina. - Ta pesma bila je neko vreme u Čačku hit. Biće zanimljivo kako zvuči danas posle pola veka. Čačak je za mene čista emocija. Recimo, danas sam od fotografa Voje Pešterca dobio fotografiju na kojoj smo Branković, Točak i ja, to je neprocenjivo - kaže Bora.

Kurir.rs/ Denis Čeković

Bonus video:

00:51

IMALI SMO VELIKE GUBITKE, UMRO NAM JE PRODUCENT, A KASNIJE I BASISTA: Bora Čorba o smrti PRIJATELJA, evo šta je poručio!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track