SA 36 SAZNALA DA JE SRPKINJA: Poznatoj glumici streljali majku, a nju strpali U VAGON ZA STOKU i tako je STIGLA U HRVATSKU
Foto: Printcsreen Yt

preživela ušase rata

SA 36 SAZNALA DA JE SRPKINJA: Poznatoj glumici streljali majku, a nju strpali U VAGON ZA STOKU i tako je STIGLA U HRVATSKU

Kultura -

Glumicu Božidarku Frajt publika je upoznala u ostvarenjima "Užička republika", "Živa istina", "Visoki napon", "Ritam zločina", "Na putu za Montevideo" i mnogim drugim. Važi za prvu jugoslovensku glumicu koja je se na filmu pojavila u bikiniju. Osvojila je brojna regionalna priznanja, o njenoj lepoti i talentu se i danas priča.

Sa 36 saznala da je Srpkinja

Međutim, njen život obeležila je velika tragedija, za koju se saznalo tek kasnije. Mnogo se toga o njoj saznalo na vrhuncu karijere, a neke ključne momente svog života i porekla saznala je sa 36 godina.

Božidarka Frajt
foto: Printskrin Youtube

Glumica je tada saznala da je rođena u srpskoj porodici Grublješića 1940. godine u kozarskom selu Velika Žuljevica, te da su joj ustaše streljale majku Vidu kad je Božidarka imala manje od dve godine, a da je njen otac Bogdan poginuo u borbi.

Nakon njihove smrti ona je deportovana u dečji logor u Sisku, nakon čega je završila u zagrebačkom prihvatilištu Crvenog krsta. Tamo su je usvojili Stjepan i Katarina Frajt.

Nosila je broj 527

U vagonima za stoku, iz Siska je 16. oktobra 1942. dovezeno 566 male, polužive, gladne, žedne i preplašene dece, sa okačenim kartonskim karticama oko vrata, koje su mnogi kidali ili jeli. Među njima je bila i Božidarka, koja je svoju karticu sačuvala, a sa još 30 dece u tajnosti je spasena i raspoređena u prihvatište Crvenog krsta u Zagrebu, odakle ju je samo pet dana kasnije usvojila porodica Frajt.

Božidarka Frajt, logor, glumica, Jasenovac
foto: Printscreen YT

Kako je zapisano u dokumentima, Frajtovi su "na izdržavanje i odgoj" uzeli dete s brojem "527" i dali joj svoje prezime i srećno detinjstvo.

Njena tetka Dara posle Drugog svetskog rata je radila u bolnici u Bjelovaru kao medicinska sestra, a tamo je čula jednu emotivnu ratnu priču: o ženi iz njenog sela koja je streljana i kojoj je oduzeta ćerka, a na kraju se ispostavilo da je to priča o Vidi Grublješić, Božidarkinoj majci.

Prepoznala je tetka

Tada je Dara počela da traga za devojčicom, ali bez uspeha: sve dok je jednom prilikom nije ugledala na ekranu i shvatila da je lepa glumica Vidino dete.

Božidarka nije često pričala o ovom bolnom i šokantnom saznanju, ali je jednom prilikom za Radio Beograd istakla svoju zahvalnost Frajtovima.

Božidarka Frajt
foto: Printskrin Youtube

- Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Uzeli su me kao dete sa četiri godine. Ja se ne sećam ničeg iz tog ranijeg detinjstva. Sećam se prve haljine koju su mi obukli i sećam se da nisam imala kosu - rekla je ona 1979. godine.

Njena naslednica je takođe glumica

Božidarka danas živi u Zagrebu i ima 82 godine - rođena je 11. novembra 1940. Ponosna je majka dvoje dece i još ponosnija baka, a njena ćerka je hrvatska glumica Bojana Gregorić Vejzović, koja je jednom prikom pričala o ovom potresnom detalju iz Božidarkinog života.

- Njen put je bio i više nego težak, a njena volja i radost življenja više nego snažni. Hrabri ljudi koračaju napred i ne okreću se prema tuzi prošlosti, već obasuti bleskom neraspoznatljive budućnosti srčano kroče s verom da sutra uvek može biti bolje... Eto, to je moja mama - rekla je Bojana i na pitanje može li da zamisli da se danas dogodi nešto tako rekla:

- Ne daj bože! Strahota, nasilje, siročad... Nikad više, ne ponovilo se...

Bojana je svojevremeno za Kurir izjavila da će jednog dana napisati priču svoje majke.

- Jednom ću možda sesti za kompjuter i napisati priču moje majke Božidarke Frajt kako bi se napokon saznala prava istina... Mama se veoma uzrujala što je već danima logor u Jasenovcu u svim medijima, pojavljuju se senzacionalistički naslovi i izjave koje ona nije dala, a ona ne želi da priča o tome, potresena je. Film "Dara iz Jasenovca" nismo gledale i samim tim ga ne možemo ni komentarisati - rekla je Bojana Gregorić Vejzović za Kurir.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:34

ODUŠEVIO DEVOJČICU! Biković se obratio Biljani koju je proslavila Dara iz Jasenovca: Nadam se da ćemo se sresti u kadru VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track