Najnovije vesti

ISPLIVALI DETALJI IZ ŽIVOTA PAVLA VUISIĆA! Preminuo pre 35 godina, a evo šta je velikan domaćeg glumišta STRAŠNO prezirao
Foto: Jugoslovenska Kinoteka

Sećanje

ISPLIVALI DETALJI IZ ŽIVOTA PAVLA VUISIĆA! Preminuo pre 35 godina, a evo šta je velikan domaćeg glumišta STRAŠNO prezirao

Kultura -

Pavle Vuisić je sigurno bio najbolji filmski glumac u Jugoslaviji. Prvo, jer je u velikoj konkurenciji bilo teško iskočiti na neko posebno i uočljivo mesto. Drugo, jer je od "biti glumac" teže samo jedno - održati se i opstati.

Posle ovih, prvih redova monografije o Paji Vuisiću Ranka Munitića objavljene 1985. povodom nagrade Slavica, koja je deceniju kasnije nazvana Vuisićevim imenom i dodeljuje se na Filmskim susretima u Nišu, čitalac može da sklopi korice s negodovanjem i u duhu slavnog glumca doda "pih, budalaština", da se obruši obrazloženjem da Paja nikada nije bio glumac akademskog zvanja, ili da kapitulira smehom i divljenjem pred više od 120 filmskih uloga i samo jednim ali dragocenim retoričkim ordenom najčuvenijeg Orsona Velsa da je ovaj čovek "vulkan glume koji se retko sreće", navodi u svom tekstu za Kinoteku Marijana Terzin Stojčić.

Pavle Vuisić
foto: Jugoslovenska Kinoteka

Nagradama nije pridavao pažnju, a reč je čuvao za sebe, svoje najbliže, ne rasipajući ni na tren neodgonetljivost na javnost i spektakl izvan "rudarenja pred kamerom". Kao da je bio u pravu i kada je čuvenim testamentom obavezao svoj odlazak u večno konačište na tajnost, sahranu kojoj niko nije prisustvovao... jer ovaj će čovek-fenomen progovarati samo s filmskog platna onako ubedljivo, profesionalno, na svoj način. I nikako drugačije!

Ceo život proveo u Beogradu

Na današnji dan navršava se 35 godina od njegove smrti. Uz izuzetak rane mladosti i predratnog očevog službovanja po Makedoniji i Crnoj Gori, ceo život proveo je u Beogradu, gradu gde se rodio kao jedan od dvojice sinova pravnika i majke studenta književnosti.

I kao sin skupštinskog sekretara u ratnim godinama i zbog pretnji glađu, radio je kao fizikalac, monter, u ratu borac na Sremskom frontu. Studirao je pravo i povremeno se bavio novinarstvom u Radio Beogradu, a prve glumačke korake napravio je u Pančevačkom pozorištu. Radio je nesmireno.

Vojislav Nanović, Nečista krv
foto: This and That Productions

Tu lepu osobinu cenio je Vojislav Nanović, "glavni krivac" za otkriće buduće filmske gromade, angažujući ga kao debitanta u filmu Čudotvorni mač (1950). Dodelio mu je čak dve epizode koje su kostimom i maskom skrivale kratkoću nastupa.

Od uloge koju je mogao da odigra svako, Nanović je poverenje opet dodelio baš njemu, uvodeći ga na jugoslovenski ekran svojim sledećim filmovima, Cigankom (1953) i Šolajom (1955). Učestvujući u razvoju ali i manjkavostima pionirskih koraka domaće kinematografije, Vuisić do filma Tri koraka u prazno (1958) ostvaruje šest uloga: u Skriginovoj Potrazi (1956), zatim filmovma Zenica, Subotom veče, Rafal u nebo, Četiri kilometra na sat, Te noći. I kruniše ih opet Nanovićevim Pogonom B (1958) i glavnom ulogom. Ta geografija lica, izdvojeni talenat i pre svega filmska ličnost čekali su krupan kadar i kameru čija je blizina izostajala u prvih sedam godina.

U skladu sa životnim paradoksima, za oblikovanje prve glavne uloge nije mu mogao dopasti gori filmski projekat. Istoričari filma vole da istaknu da je jedan od velikih promašaja jugoslovenskog filma, rediteljski ambis Nanovića iznedrio ovdašnjoj sedmoj umetnosti neprocenjivog glumca u ogromnoj stvaralačkoj snazi.

Trijumfovao je i prvu nagradu osvojio u Puli za glavnu ulogu u Nanovićevom filmu Tri koraka u prazno, koji je producentski i dramaturški bio etalon svih mana jugofilma.

Ali, eto, primat i slavu ostavio je nosiocu glavne uloge. „Pavle Vuisić je od Obrada napravio lik koji se nameće tajnom, osvaja silovitošću pojave i unutrašnjom kontroverzom, likom koji opseda i koji se pamti." Bio je Obrad prvi u nizu „crnih velikana" koje će Paja ovaplotiti. Nanović se nije dao, a nije se odricao ni Vuisića.

Zahvaljujući njegovim atraktivnim rolama, upamćen je Nanovićev Bolje je umeti (1960), gde je Paja unutrašnjim humorom kreirao čuvenog Maneta Karakasa, jednako kao što će kasnije stvoriti humornog osobenjaka Kaparu.

Pavle Vuisić
foto: Jugoslovenska Kinoteka

Kada je izrastao u junaka, arhetipa psihološke individualnosti kojem niko ne može biti nalik, Vuisić je poneo još jednu osobenost pravog filmskog tumača velike nacionalne vizije, one koja izlazi iz okvira krhkog patosa, one koja je manja od nabusite borbe ili nekompromisne teatralnosti, one koja će doneti očekivani psihološki realizam i naturalizam. I neverovatne dvadeset četiri uloge u narednih sedam godina.

U dramaturški zašećerenoj kinematografiji, Pavle je među plejadom voljenih junaka ostavio osoben pečat igrajući u filmovima Žorža Skrigina Drug predsednik centarfor (1960) i Velika turneja (1961), Marjana Vajde Zajednički stan (1960), Lole Đukića Nema malih bogova (1961) i Sreća u torbi (1961), Save Mrmka Zvižduk u osam (1962), Fadila Hadšića Desant na Drvar (1963), Žike Mitrovića Kapetan Leši (1960), Mila Đukanovića Ne diraj u sreću (1961), Joce Živanovića Čudna devojka (1962). Ipak, među najupečatljivije tog doba srvstale su se epizoda u filmu Sam (1959) Vladimira Pogačića - genijalan glumački kontrapunkt školski preciznom Milanu Puziću i ispitivačkom Nikoli Simiću, gde nije trebalo ni tražiti ni gledati glumu Paje Vuisića već osetiti njegovu prirodu - ali i glavne uloge u filmovima Kampo Mamula (1959), gde kao logoraš uz jednako mračnog i divljeg Ljubu Tadića otkupljuje sopstvenu slobodu, a potom kreće i u osvajanje tuđih sloboda, ili još tragičnija u priči Vrtlog (1964) istoimenog omnibusa Hajrudina Krvavca.

Na kraju, Mačak pod šljemom (1962), u kome partizanskog desetara Iliju tako umešno vodi snažnim psihološkim sredstvima kroz ozbiljne i humorne konstelacije da se stiče utisak da je taj tip narodskog zvrndova uvrnut i nedodirljiv baš na taj, naš vekovni način. Upravo je ovde prilika, dok promiče kroz sećanje scena gde Paja pristaje na streljanje s titovkom na glavi, podsetiti da je možda jedini glumac bivše jugoslovenske kinematografije koji nigde nikada nije ispao smešan, neopravdan i neostvaren, čak ni u partnerskim scenama.

Iako muški nespretan, vojničkom disciplinom odoleva ženskom zovu Dare Čalenić u već pomenutom Mačku pod šljemom, povija se dšentlmenski pred osebujnošću Semke Sokolović u filmu Majstori, majstori (1980) i dominira popustljivošću suprotstavljenom tradicionalnom maniru, uz Radu Savićević u Kamiondšijama.

Majstori majstori
foto: Printscreen YT

Nit zaokružuje Prometej sa otoka Viševice (1964), gde je počela jedna od dugih saradnji Vuisića s Vatroslavom Mimicom, nastavljena filmovima Ponedjeljak ili utorak (1966), Događaj (1969) i još tri filma do 1978. U prvom, kroz personifikaciju dostojanstva, Paja igra mrtvog oca, dok se u drugom predstavlja možda najekspresivnijom ulogom, ćutljivog seljaka što s unukom kreće u prodaju konja i po upadu u zamku zlikovaca strada od njihovog noža.

To personifikuje jednu od najtežih životnih situacija - susret čoveka sa zlom. Zahvaljujući Dvorniku, Šovagoviću i Spasojevićevoj, Događaj se smatra jednim od najbolje odigranih jugoslovenskih filmova.

Iz teških okolnosti spajanja, do neverovatnog razumevanja u razvoju likova Vuisić je došao sa Buzančićem u filmu Antuna Vrdoljaka Kad čuješ zvona (1969), gde takođe ulogu seljaka, sirovog borca, unutrašnjom dramom razvija do mitskog naboja. Taj spoljni minimalizam, odsustvo spoljne izražajne dramatike, a umešnost razvijanja istinske filmske radnje, bili su jedna od najdragocenijih osobenosti Paje glumca.

Nekako ta upečatljiva glumačka ikonografija pada u vreme „filmskog psihologiziranja", kada je superiorna dramska komika istopila mnoge veterane, a u novi krug filmskih promišljanja prešli su glumci čiji je nivo svesti i izražavanja bio višeslojan.

Paja je nesporno bio među prvima od njih. Zato ga u svojim filmovima vide Rakonjac, Mitrović, Bauer, Pavlović (Sovražnik, 1965; Buđenje pacova, 1967; Zaseda, 1969; Hajka, 1977) i Kadijević (Žarki, 1970). Bili su tu još hvale vredni filmovi Brat doktora Homera, Uzrok smrti ne pominjati, Konjuh planinom, Sretni umiru dvaput, Nemirni, Dim, Horoskop, Kad čuješ zvona.

U većini je Vuisić odigrao epizodne, trajanjem nevelike ali dramaturški veoma bitne likove koji su, u suštini, potpora glavnom junaku kao u slučaju Buđenja pacova, gde sa odlaskom jedinog čoveka koji drži reč, spasonosni izlaz junaka pada u vodu. Takav je i Pajin krčmar u Petrijinom vencu, jednostavno stamen.

Petrijin Venac
foto: Printscreen

Vuisić je bio jedan od retkih koje su producenti i reditelji drugih republika angažovali i sedamdesetih i osamdesetih, u vreme kada su se regionalni centri već opasali bedemima lokalnih filmskih kadrova.

I te uloge čine značajnu stranu njegove biografije. To su Golikova Razmeđa (1973), koja zaokružuju triptih Vuisićeve pojave autentičnog balkanskog tvrdog čoveka, Randićeva Opklada (1971), Tragovi crne devojke (1972), Leptirov oblak (1977), Mimičini Makedonski deo pakla (1971), Seljačka buna 1573 (1975), Poslednji podvig diverzanta Oblaka (1978), kao i jedini izlet Vuisića u fantastiku u jedinom filmu Aleksandra Petrovića Majstor i Margarita (1972).

Sve su to filmovi koji su istakli Pajinu sposobnost da jednakom snagom oživi pozitivce i negativce. Demonstvo nasuprot Mladenovoj humanosti, tvrdokornost Tahija koji kukavički beži u buni naspram mračnog Gupca, odmeravanje žrtve i izdaje u trenu.

I ono što se utisku ne može oteti jeste da je gledalac u nekoj relaciji saosećanja s tim (anti)junakom Vuisićem jer je on uvek zaodenut nekom personalnom tajnom koja mu skriva biće, određuje ga, čak i amnestira unapred. Ta tajna u životu i jeste, nažalost, postojala.

Nosio ju je kao najveće breme, zamišljenošću i otporom. Bila je teška za okrivljenog, sudbonosna za biciklistu usmrćenog na jednom drumu u danima posle rata. Čovek na duši čoveka.

Možda je ta težina, ogorčenost i životna ironija razlog za vrhunsku karakternu komiku kojom je Paja zauvek za sebe vezao najširu publiku.

Ona se stvarala isred malih ekrana serijama, a kasnije i filmovima Paja i Jare - kamiondšije (1973), Povratak otpisanih (1978) i Kamiondšije opet voze (1984). Nema generacije koja nije provezla jedan krug druženja s Pajom i Čkaljom, a njihovo druženje pred kamerama i iza njih odavno je posebnost filmske istorije, lične netrpeljivosti, ali izvanrednog profesionalizma.

Pavle Vuisić
foto: Jugoslovenska Kinoteka

Pajine jednako upečatljive role jesu one u filmovima Doručak sa đavolom (1971), Crno seme (1971), Žeđ (1971), Derviš i smrt (1974), Doktor Mladen (1975), Hajka (1976), Tren (1978), Miris dunja (1982), koji su bili uvod u ostvarenja generacije mladih reditelja čije su kamere prigrlile zadivljujuću Pajinu glumačku tišinu.

U takvoj tišini, pomalo i skromnosti, prošlo je prvo njegovo snimanje s Paskaljevićem, Čuvar plaže u zimskom periodu (1976), ili Poseban tretman (1980) i snimanja s Jelićem, Jojićevom, Šotrom. U međuvremenu, Vladimir Andrić dodelio mu je naslovnu ulogu u televizijskoj drami Šešir profesora Koste Vujića. Sa Slobodanom Cicom Perovićem, Zoranom Radmilovićem i drugima 1973. godine snimio je TV dramu Paviljon broj šest.

Najznačajnije svoje uloge osamdesetih Vuisić će ostvariti sa Slobodanom Šijanom, Goranom Markovićem i Emirom Kusturicom. Krstić senior, vlasnik seoskog autobusa koji ide u susret smrti, izašao je iz okvira tumačenja i ušao u legendu.

Film je osvojio Zlatnu arenu, Zlatni venac, Zlatnu značku, Zlatnu klapu, nagradu publike u Kanu, Gran pri u Montrealu, Panami, Salamanki i Roterdamu, te još nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima. Već spomenuti čestiti domar koji strepi pred partijskom trudbenicom u filmu Majstori, Majstori, kao da je nastavio da igra Zaneta iz Prometeja, maestralno tumači zločestog bogatog brata suprotstavljenog marksisti Aligrudiću u filmu Sjećaš li se Doli Bel? (1981), da bi njegov impresivan dar za sve žanrove bio potvrđen groteskom Maratoncima (1982) i članom Topalović trusta, pogrebnikom Milutinom.

Film Slobodana Šijana po tekstu Dušana Kovačevića osvojio je Zlatnu arenu u Puli, nagradu za dijalog u Vrnjačkoj banji, specijalnu nagradu žirija u Montrealu, prvu nagradu za scenario u Marselju i nagradu za film u Briselu. Smatra se jednim od najboljih filmova u istoriji jugoslovenske kinematografije.

Predrag Antonijević
foto: Zorana Jevtić

Tumačio je Vuka Lukića u komediji Predraga Antonijevića O pokojniku sve najlepše (1984), a ista uloga pripala mu je i u TV filmu Kako se kalio narod Gornjeg Jaukovca.

U drami Bogdana Žižića Rani snijeg u Minhenu (1984) tumačio je lik oca, a otelovio je i pukovnika Jokaša u filmu Vojnici (1984), koji predstavlja nastavak istoimene serije. Igrao je Muzafera u Kusturičinoj drami Otac na službenom putu (1985), koja je osvojila brojne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima. Reditelj Boro Drašković poverio mu je ulogu gazde kafane Kruščića u drami Život je lep (1985). I taj film uvršten je među stotinu filmova od velikog značaja.

Poslednji film

Poslednji film koji je snimio bio je Od zlata jabuka (1986) Nikole Stojanovića. Tumačio je lik Strahinje, i poklonivši se u kadru sa još jednim bardom Ljubom Tadićem, završio poslednje filmsko delo. Kakav finiš karijere!

Pavle Vuisić
foto: Promo

Uz fotogeničnost njegovog habitusa ravnopravno stoji i njegova izvanredna moć da jednim gestom i pogledom pređe granice platna i osvoji gledalište.

Utisak da ne glumi - nikad ne preigravajući, već svojim karakterom savladavajući junaka kojeg tumači - prati ceo opus Pavla Vuisića, glumca i čoveka koji je bez svesne namere uspeo da stigne do vrha glumišta, ne ostavivši nikakav dug kinematografiji koju je proslavio, veran sebi, krmarima na Savi, brodovima i pesmama ispisanim na salvetama koje su zahvaljujući supruzi Mirjani i Dušanu Janićijeviću sabrane 1993. u zbirku „Pesme sa izvora".

Znao je da živi i kao pravi čovek i kao pravi glumac. Jedino je tako bilo moguće s Pajom Vuisićem, koji je, bez dostojnog naslednika, ostavio veliki ekran 1988.

Kurir.rs/ Jugoslovenska kinoteka

Bonus video:

01:32

PAVLE VUISIĆ, VULKAN GLUME I MRGUD VELIKOG SRCA: Ovaj muzej čuva uspomenu na našeg glumca, njegova pisma, ključeve, fotografije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
 
track