Knjiga napisana bojom vidljivom samo na suncu
Foto: Aleksandar Jovanović

Intervju, Natalija Ribović multimedijalna umetnica,

Knjiga napisana bojom vidljivom samo na suncu

Pop kultura -
Potrebno je uspostavljanje simbioze između Zemlje, umetnosti i tehnologije, ističe umetnica koja živi na relaciji Tokio-Beč-Augzburg

Čarolija umetnosti.Multimedijalna umetnica Natalija Ribović predstaviće svoju knjigu „Pustiti sve sa čarobnim štapićem“ pomoću video-radova i performansa danas u 19 časova u prostorijama Austrijskog kulturnog foruma. Natalija je rođena u Novom Sadu, a studije umetnosti završila je u Beču. Živi i radi na relaciji Tokio-Beč-Augzburg. O sebi i svom daru ova umetnica kaže: „Nisam kreator ove čarolije koja mi je nadošla, samo sam prenosilac ovog individualnog eksperimenta koji kod ljudi treba da probudi samospoznaju, jer ići ka sebi znači ići ka drugima“.Šta predstavljaju vaši radovi?- Moj rad pretežno počinje od baze koja se naziva duh prirode i tehnologije, uspostavljanje balansa u 21. veku. To se manifestuje kroz troje protagonista - baku, koja predstavlja mudrost prirode, zeca, koji je brz u svojoj transformaciji i predstavlja tehnologiju, i Đovanu, kosmičkog asistenta koji predstavlja duh prirode i tehnologije. Moj moto je „svako je umetnik“, što znači uspostavljanje simbioze između Zemlje, umetnosti i tehnologije.

Kreativni zanos...Prva samostalna izložba u Srbiji
Kreativni zanos...Prva samostalna izložba u Srbiji

Kako će izgledati izložba?- Ovo je moja prva samostalna izložba u Srbiji. Predstavljanje knjige kao srca iz kojeg nastaju druge forme, druge vrste medija. U ovom slučaju to su crteži, video-radovi i performans koji ću održati. Pesme ću predstaviti kroz svoje prisustvo, koje se pretvara u pokret. Biće 19 stanica kroz koje ću voditi publiku.Vaša knjiga „Pustiti sve sa čarobnim štapićem“ vrlo je neobična, kako po načinu pisanja tako i po sadržaju.- Knjiga je trojezična, na nemačkom, ruskom i srpskom, i nastala je dok sam sedela na suncu posle povratka iz Japana. Pesme referišu svakodnevno stanje. Pustiti sve znači ostaviti materijalno i napraviti čaroliju bivstvovanja. Ono što je neobično i prvi put iskorišćeno je fotohromatska boja, vidljiva samo na sunčevim zracima, koju smo koristili za štampanje knjige. To je jedinstvo tehnologije i prirode.

Magično je živeti od umetnosti...Natalija
Magično je živeti od umetnosti...Natalija

Može da se živi od umetnosti?- Živeti od umetnosti je magično. Kad stvarate, vi to prenosite na druge, i kad to čuju, nastaje materijalno, što se vraća kao ciklus, jedno drugo stvara. Video-projekat „Crni zec“ bio je prvi susret s japanskom firmom s kojom i sad sarađujem. Gumeni zečevi putuju kontinentima i susreću se s decom, što je jedna od aktivnosti radionice koje pravimo za najmlađe. Prenosimo umetnost na njih jer su oni seme i vrlo je važno razviti im kreativnost i pomoći im da shvate važnost prirode u tehnološkom vremenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track