SLOBODAN ŠIJAN O STANJU U KULTURI I FCS:  Navikli smo da se borimo i opstajemo u dosta opskurnim uslovima
Foto: Dragana Udovičić

Dobitnik nagrade Živojin Žika Pavlović

SLOBODAN ŠIJAN O STANJU U KULTURI I FCS: Navikli smo da se borimo i opstajemo u dosta opskurnim uslovima

Pop kultura -

Slobodan Šijan jedan je od najpoznatijih filmskih autora bivše Jugoslavije i umetnik koji je sve generacije zadužio ostvarenjima "Ko to tamo peva", "Maratonci trče počasni krug" ili "Davitelj protiv davitelja".

Reditelj je ovogodišnji dobitnik nagrade "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju srpskog filma u regionu Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, a naredne godine snimaće biografsku dramu "Budi bog s nama" o zaboravljenom intelektualcu Bošku Tokinu.

- Naša kinematografija je poprilično živa... Navikla je da se bori i opstaje u dosta opskurnim finansijskim uslovima i tako je bilo uvek, čak i u staroj Jugoslaviji - kazao je Tanjugu Šijan.

Cenjeni reditelj seća se kako je Živojin Žika Pavlović, inače njegov profesor na Fakultetu dramskih umetnosti, uticao na njegovo profesionalno stasavanje.

- On je imao značajan uticaj, pre svega kao snažna autorska ličnost i umetnik od autoriteta naše kinematografije u tom trenutku. Žika je i razlog zašto sam se prijavio na konkurs za studije filmske režije na FDU. Pomislio sam, ako on dolazi za profesora i preuzima klasu, a to su pisale novine, imam šanse da četiri godine radim s nekim ko zaista ima šta da prenese - objašnjava reditelj.

Scena iz filma 'Klip
Scena iz filma "Klip" Maje Miloš

On priznaje da se ne plaši za budućnost srpskog filma.

- Volim ove malo subverzivnije, kao što su Maja Miloš ili Mladen Đorđević, ali mi se dopadaju i filmovi koje je radio mladi Danilo Bećković jer komuniciraju s publikom. Sviđa mi se da postoji raznolikost, da nije sve usmereno ka festivalskom filmu. Bitno je održati tu raznovrsnost, jer to stvara kreativnu atmosferu - naglašava Šijan i dodaje da je srpski film uvek bio raznovrstan, čak su se autori i u vreme crnog talasa poprilično razlikovali.

foto: Privatna Arhiva

Za njega nema dileme da Filmski centar Srbije svojim konkursima i distribucijom sredstava za snimanje filmova doprinosi afirmaciji i napretku domaće produkcije. - Najznačajnije je da FCS ostane kao entitet koji funkcioniše stabilno i redovno. Sama činjenica da oni već tri godine uspešno dodeljuju sredstva za afirmaciju domaćih filmova nešto je što smanjuje pritisak na sam fond. Ranije se nije znalo hoće li ili neće biti fonda ove ili sledeće godine. Nekada uopšte nije bilo novca, pa onda kada dođe novac, sve to uzmu neke velike zverke kinematografije. Danas su samom redovnošću svi postali zadovoljniji - zaključio je Šijan.

Kurir/ Foto: Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track