SEĆATE SE PENDULE KOJI SVE RADIO ZINAT? Na današnji dan umro je veliki srpski glumac, a nadimak koji je nosio do kraja života tek je posebna priča! (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

sećanje na ljubomira ubavkića

SEĆATE SE PENDULE KOJI SVE RADIO ZINAT? Na današnji dan umro je veliki srpski glumac, a nadimak koji je nosio do kraja života tek je posebna priča! (VIDEO)

Pop kultura -

Glumio je uz Šurdu, Miju, Čkalju, Tihog i Prleta, ali i Radašina...

BEOGRAD - Na današnji dan pre godinu dana preminuo je Ljubomir Ubavkić Pendula.

Veliki srpski glumac rođen je 13. januar 1931. na u Otočcu u Lici, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, a umro je 20. oktobra 2017. godine.

Bio je oficirsko dete, pa mu se familija zbog očeve službe stalno selila. Još kao dete dolazi u Kragujevac i prve glumačke korake pravi u Dramskoj sekciji kragujevačke Druge muške gimnazije, OKUD "Sreta Mladenović" i Dramskom studiju Doma omladine.

Kako je dobio nadimak Pendula

Neobičan nadimak Pendula dobio je još u gimnaziji kada je na času francuskog drugaru došapnuo doslovno ono što je pisalo na tabli... I od tada do kraja života tako su ga zvali svi>

Tu ga je pre više od šest decenija zapazio tadašnji istaknuti kragujevački glumac Stevan Mišić Ceca, i odveo ga ondašnjem upravniku pozorišta u Kragujevcu Ljubiši Ružiću. Osim na domaćim pozorišnim scenama igrao je i u Austriji, Nemačkoj, Francuskoj, Bugarskoj, Poljskoj, Švajcarskoj, Americi i Kanadi.

Ljubomir Ubavkić Pendula je u pozorištu odigrao preko 300 uloga, glumio je sa Čkaljom, Mijom Aleksićem, u "Otpisanima" pored Tihog i Prleta, u "Vrućem vetru" pored Šurde, ali i pored Radašina i Milašina u serijalu "Selo gori, a baba se češlja". Glumio je u Levacima, Samcima, Građanima sela Luga...

Ostaće upamćen i po ulozi u kojoj se stalno govorio "zinat", jer je sve radio iz inata...

(Kurir.rs/Wikipedia/Foto: Youtube Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track