MOJ SIN PETAR JE GLAVNA ZVEZDA OVOG FILMA: Lazar Ristovski o ratnom spektaklu KRALJ PETAR koji čeka da vidi cela Srbija!
Foto: Damir Dervišagić

neformalni razgovori

MOJ SIN PETAR JE GLAVNA ZVEZDA OVOG FILMA: Lazar Ristovski o ratnom spektaklu KRALJ PETAR koji čeka da vidi cela Srbija!

Pop kultura -

Prve kadrove filma "Kralj Petar Prvi" reditelja Petra Ristovskog juče je premijerno s novinarima pogledao i deo glumačke ekipe.

U 130 sekundi stale su najbolje scene koje su snimane više od pola godine na području od Stare planine od Krfa.

- Istinska zvezda ovog filma nisam ja, nego moj sin Petar. On je napravio film "Kralj Petar Prvi", a ne ja. Tehnički scene je bilo teško snimati, a nismo imali pomoć statista koji ne znaju da drže pušku nego pomoć Vojske Srbije. I to je doprinelo autentičnosti naše priče - kaže glavni glumac i producent Lazar Ristovski.

foto: Promo

Na velikom platnu od 5. decembra gledaćemo kako se kralj Petar borio i sa ličnim demonima i nedaćama rata.

- Kralj je živeo u izbeglištvu 45 godina i nije znao hoće li ga njegov narod prihvatiti. On je bio ratnik, ali i mislilac i filozof. Priča o slobodi je priča našeg filma. Ovo je antiratni film i govori o surovosti rata, a samim tih govori i o tome da ratovi nisu potrebni civilizaciji. Rat donosi smrt i kuršum ne onom ko je zaslužio, već kome ga je sudbina namenila - kaže Ristovski.

foto: Dragana Udovičić

Gotovo jedina ženu u celom filmu je Danica Ristovski, koja tumači lik majke Makrene Spasojević, junakinje romana "Čarape kralja Petra" Milovana Vitezovića.

- Makrena preko čarapa koja je isplela sinu, tražeći ga na ratištu, želi da bude prisutna u njegovom ratnom životu. Kod mene su emocije pomešane. Znam da smo napravili dobar film i da će se publika gledajući ga prisetiti svog identiteta i razmišljati o junacima poput Momčila Gavrića - smatra Danica.

foto: Dragana Udovičić

Dva nova glumačka imena koja će ovaj film sigurno učiniti prepoznatljivim - Aleksandar Vučković i Milan Kolak, prvi u ulozi regenta Aleksandra Karađorđevića, a drugi mladog ratnika Marinka Spasojevića, oduševljeni su radom na filmu i činjenicom da im je prvi veliki projekat upravo sa ovako velikom temom.

- Tumačio sam lik jedinog seljaka kome je lično neki kralj ikada podigao spomenik, iako on deli sudbinu s mnogim seljacima koji su upravo svojim žrtvama ugradili temelj u modernu Srbiju. Drago mi je što sam svojim skromnim umetničkim doprinosom deo jedne filmske epopeje - rekao je Kolak.

Kurir/ Foto: Damir Dervišagić i Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track