ČOVEK ANE BRNABIĆ UMESTO DEJANA SAVIĆA! Vladimir Dekić, direktor ansambla Kolo, novi upravnik Narodnog pozorišta!
Foto: Printscreen

razrešenje uskoro

ČOVEK ANE BRNABIĆ UMESTO DEJANA SAVIĆA! Vladimir Dekić, direktor ansambla Kolo, novi upravnik Narodnog pozorišta!

Pop kultura -

Drama u Narodnom pozorištu biće uskoro završena - direktor ansambla Kolo Vladimir Dekić zameniće Dejana Savića na čelu nacionalnog teatra, saznaje Kurir.

foto: Dragana Udovičić

Među umetnicima i u Ministarstvu kulture priča se da je Dekić izabran zato što je čovek od poverenja premijerke Ane Brnabić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Za direktora nacionalnog teatra biće predložen Vladimir Dekić, koji bi prvo došao na mesto v. d. direktora koji bi zatim raspisao konkurs za novog upravnika. Na čelo Upravnog odbora najverovatnije će doći prevodilac i bivši državni sekretar za kulturu Novica Antić", kaže izvor Kurira.

foto: Tanjug/Tanja Valič

Dekić je na poziciji vršioca dužnosti direktora Ansambla narodnih igara i pesama Srbije Kolo od 2015. godine, a pre toga je bio stalno angažovan u JDP kao organizator, poslovni asistent tadašnjeg direktora Branka Cvejića i izvršnog producenta svih događaja ovog teatra.

Tokom jučerašnjeg dana upravnik Dejan Savić uputio je poziv članovima Drame nacionalnog teatra i sindikata Singlus, koji traže njegovu ostavku i najavljuju početak štrajka, da ponovo pokušaju da zajednički nađu rešenje za "sindikalnu problematiku, ukoliko je ima".

"Poštovane i drage kolege, još jednom smo putem medija upoznati s najavom vaših aktivnosti u narednom periodu, u šta spada redovno iznošenje ultimativnih zahteva i najava štrajka. Ponovo vas najljubaznije pozivam da pre tih koraka nađete vremena i dobre volje da sednemo i zajednički sagledamo sindikalnu problematiku, ukoliko je ima, i nađemo adekvatna rešenja za istu", naveo je Savić u pismu Singlusu, prenosi Tanjug.

On predlaže da u razgovor budu uključeni i drugi zainteresovani sindikati, "kako bi što sveobuhvatnije locirali neuralgične teme u kući i lakše pronašli odgovore na pitanja iz sindikalnih oblasti".

foto: Marina Lopičić

"Što se tiče najave štrajka, ukoliko se, uprkos otvorenom pozivu na razgovor i dogovor, odlučite za ovu aktivnost, uveravam vas da će Narodno pozorište pomenuti zakon (o štrajku), kao uostalom i svaki drugi, poštovati u potpunosti, štiteći time prava i obaveze svih na koje se članovi istog odnose", naveo je Savić i zaključio:

"Na kraju, još jednom apelujem na vašu profesionalnost, kolegijalnost i odnos prema svojoj umetnosti kako bismo pre svih drugih poteza pristupili razgovorima i dogovorima i tako izbegli vraćanje naše verne publike s vrata dvorana. Ovo nam je svima u interesu i svakako najveći prioritet od svih".

Iz sindikata Singlus su rekli da odgovora na poziv Dejana Savića neće biti.

foto: Damir Dervišagić

"Poziv Dejana Savića vidimo kao lažno predstavljanje za medije. Mi godinama vapimo za razgovorom do koga nikada nije došlo, a sada se pitamo kako i o čemu da razgovaramo s čovekom koji nas već mesec dana javno vređa i ponižava. Odgovora na taj poziv neće biti. Mi i dalje čekamo odgovor ministra za kulturu", napisali su iz sindikata.

Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track