RADOVAN VUJOVIĆ ZA KURIR: Zaboravili smo da se ponosimo našim narodom! Moramo se podsetiti srpskih žrtava i herojskih podviga u ratu!
Foto: Dragana Udovičić

o filmu kralj petar prvi

RADOVAN VUJOVIĆ ZA KURIR: Zaboravili smo da se ponosimo našim narodom! Moramo se podsetiti srpskih žrtava i herojskih podviga u ratu!

Pop kultura -

Glumca Radovana Rašu Vujovića šira publika zavolela je zbog uloge Risa u hit seriji "Vojna akademija". U novom filmu "Kralj Petar Prvi" opet glumi vojnika, a svake nedelje publika ga prati i u ekranizaciji romana "Koreni". U razgovoru za Kurir uoči premijere govori o saradnji s Lazarom i Petrom Ristovskim i teretu koji mu je donela popularnost.

Još pre sedam godina ste prvi put obukli uniformu. Koliko vam je iskustvo sa snimanja serije "Vojna akademija" pomoglo u filmu "Kralj Petar Prvi"?

Iskustvo sa svakog snimanja znači glumcu. Tri sezone "Vojne akademije" donele su mi veliko iskustvo što se samog procesa snimanja tiče i to mi je značilo na jednom ovako ambicioznom i zahtevnom snimanju.

foto: Privatna Arhiva

Ko je seljak Života, kog tumačite? Života je srpski seljak i vojnik, neobrazovan i nepismen, ali mudar i snalažljiv, vedrog duha, izdržljiv i u najvećim nevoljama. Neko ko može i bez škole i obrazovanja da spoji dva i dva i uvidi šta se zbog čega događa i kako u svetu oko njega.

Opisali ste ranije Životu kao tipičnog srpskog seljaka, ciničnog i snalažljivog, onog koji pljuje vlast i kralja. Da li je vaš junak jedini negativac u filmu? Života nije negativac, naprotiv. U ovom filmu koji govori o hrabrosti i junaštvu našeg naroda jedini negativac je Austrougarska.

Srbija je plakala kad ste kao Ris poginuli u "Vojnoj akademiji". S kakvim emocijama ćemo gledati "Kralja Petra Prvog"? Pretpostavljam sa tugom zbog ogromnog stradanja našeg naroda u ratu i dirljivih priča junaka iz filma, ali i s ponosom zbog velike hrabrosti i izdržljivosti koju je pokazao naš narod u tako teškim vremenima. Nadam se da će ovaj film biti ne samo podsetnik na herojske podvige našeg naroda nego i na to ko smo mi zapravo, ko su naši preci i na šta sve imamo razloga da budemo ponosni. A možda smo sve to malo i zaboravili...

foto: Promo

U pozorištu imate širok repertoar od klasike do modernih komada, angažovani ste u najpopularnijim serijama, evo, uskoro i u najvećoj ovogodišnjoj filmskoj produkciji i svuda podjednako plenite. Koju vrstu energije traži svaki od ovih glumačkih zadataka i gde se osećate najzadovoljnije? Snimanje je uglavnom napornije od pozorišta. Snimajući dan traje minimum 12 sati, na raznoraznim lokacijama i u različitim vremenskim uslovima. Zahteva celodnevnu koncentraciju, strpljenje i umeće da energiju i inspiraciju sačuvate za kadar. U pozorištu je stvar malo drugačija, uslovi za rad su komforniji nego na snimanju, probe traju po četiri, pet sati u udobnosti pozorišne sale. Ali u pozorištu nema popravnog, predstava je uvek živa i drugačija i u ta dva sata dajete sve od sebe.

Kada pogledate unazad, da li ste zadovolni svojim glumačkim učinkom? Postoji li neka uloga koju ste priželjkivali, a da vas je mimoišla? Zadovoljan sam svojom karijerom do sada. U pozorištu, na filmu i televiziji igrao sam različite uloge, od vojnika, policajaca ili huligana do romantičnih junaka u melodramama i žena.

Da li biste jednog dana mogli da vidite sebe u ovakvom produkcionom poslu kakav je bio film "Kralj Petar Prvi"? Ovaj film je zaista bio ogroman projekat koji zahteva veliko iskustvo, energiju i znanje o pravljenju filma. Svakako imam ambiciju i planove da proizvodim igrani sadržaj, samo što je komedija nešto što me u ovom trenutku najviše inspiriše. Trenutno pripremam jedan projekat, ali o tome više uskoro.

Šta vam od propratnih stvari koje popularnost nosi sa sobom najviše smeta?

Ne smeta mi ništa. Svaki kontakt koji imam s publikom na ulici je pozitivan i lep. Uglavnom komentarišu "Korene" ili "Vojnu akademiju" ili neku od predstava u kojima su me gledali. Lepo je kad ljudi vole ono što radiš.

foto: Promo RTS

Kurir.rs / Ljubomir Radanov / Foto: Dragana Udovičić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track