KROZ ROVOVE I TAMNICE VELIKOG RATA SA APISOM I RAJSOM: Dok posetioci koračaju kroz izložbu "lično" ih vodi slavni forenzičar "oživljen" modernim tehnologijama! (FOTO)
Foto: Vladimir Šporčić

virtuelna stvarnost u istorijskom muzeju

KROZ ROVOVE I TAMNICE VELIKOG RATA SA APISOM I RAJSOM: Dok posetioci koračaju kroz izložbu "lično" ih vodi slavni forenzičar "oživljen" modernim tehnologijama! (FOTO)

Pop kultura -

Strašni rovovi u kojima su vojnici spremni na napad, eksplozije i zvuk nadolazeće bombe koja razara sve oko sebe, ali i poslednji trenuci u ćeliji Dragutina Dimitrijevića Apisa verno su predstavljeni na izložbi "Kraj Velikog rata 1917-1918" u Istorijskom muzeju.

foto: Privatna Arhiva

Izložba je otvorena u novembru, a svakim danom privlači sve više posetilaca koji žele da dožive Prvi svetski rat i upoznaju se sa političkom situacijom toga vremena. U tome im na zanimljiv i stručan način pomaže koautor Nebojša Damnjanović, koji ih svake subote od 13 sati i srede od 17 sati vodi kroz izložbu.

foto: Vladimir Šporčić

Dok koračaju kroz rovove, gledajući slike palih vojnika i vojskovođa, posetioce "lično" vodi slavni forenzičar Arčibald Rajs "oživljen" modernim tehnologijama, dok u delu posvećenom bitkama na Dobrom polju, Sokolu i Veterniku, gde je Solunski front probijen, imate utisak da ste i sami deo sukoba. Ispred vas padaju bombe, a čuju se i poslednji uzvici vojske.

- Određene fotografije u katalogu su označene skraćenicom AR - "Proširena stvarnost", te svi posetioci mogu da, pošto skinu aplikaciju, kada upere svoj mobilni ili tablet, otkriju tajne rata na multimedijalni način. One će oživeti pred njima - objašnjava Nenad Beljinac, saradnik za marketing ovog muzeja, a istoričar i kustos Nebojša Damnjanović svojom pričom, takođe verno i na poseban način, oživljava sve istorijske ličnosti ovog perioda:

foto: Vladimir Šporčić

- Iz "rova" ulazite u Toplički ustanak, a zatim u Februarsku i Oktobarsku revoluciju... Potom ulazite u Solunski proces - gde gledate Nebojšu Dugalića, koji glumi poslednju Apisovu noć, u kojoj piše testament u zatvorskoj ćeliji. Zatim prolazite Krfsku deklaraciju, Zapadni front, Solunski front, prolazite kroz kapije oslobođenih gradova sve do Novosadske i Podgoričke skupštine i ujedinjenja u državu SHS - da biste se na kraju našli u Parizu - objašnjava Damnjanović i ističe da posebno interesovanje vlada za "oživljenim Apisom" jer vas virtuelna tehnologija, poput vremeplova, prenosi u ćeliju sa Apisom i "osećate se kao da zajedno s njim proživljavate njegovu poslednju noć".

foto: Vladimir Šporčić

Posebno potresna deonica izložbe je ona u kojoj je predstavljena bolnica na ratištu, gde se mogu videti ranjeni vojnici i njihova hrabra borba za život.

- Ovo je, pre svega, priča o ljudima, čime ne umanjujemo istoriografiju, ali je stavljamo na trenutak u drugi plan - završava Damnjanović, prolazeći simbolično kroz rekonstrukciju Trijumfalne kapije u Parizu.

foto: Vladimir Šporčić

Pored Damnjanovića, autori izložbe su dr Dušica Bojić, Tijana Jovanović Češka i dr Andrej Vujnović. Izložba će biti otvorena do novembra 2019. godine.

foto: Vladimir Šporčić

Kurir.rs / Mona Cukić / Foto: Vladimir Šporčić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track