MODNI SVET ZAVIJEN U CRNO: Karla Lagerfelda NIKO NIKADA NIJE VIDEO BEZ RUKAVICA, a sada je otkriven razlog zašto i PRILIČNO JE JEZIV!
Foto: Profiemdia

Tuga za kontroverznim dizajnerom

MODNI SVET ZAVIJEN U CRNO: Karla Lagerfelda NIKO NIKADA NIJE VIDEO BEZ RUKAVICA, a sada je otkriven razlog zašto i PRILIČNO JE JEZIV!

Pop kultura -

Modni svet oprašta se od jednog od najznačajnijih i najkontroverznijih dizajnera današnjica Karla Lagerfelda, a ovaj veliki umetnik preminuo je u utorak, 19. februara u 85. godini od posledica raka pankresa.

Lagerfeld će ostati upamćen kao čovek koji je redefinisao i pojednostavio visoku modu, te pod kojim je modna kuća Šanel ponovo procvetala. Legendarni Nemac bio je dominantan u modnom svetu, ne samo zbog svoje maestralne kreativnosti i vizionarskih ideja, već i zbog izraženog vizuelnog identiteta.

On tako nije promenio osnove svog stila još od 1976. godine, pa smo ga decenijama unazad viđali sa kosom skupljenom u repić, naočarima za sunce, belim košuljama sa visokim kragnama, crnim kaputima i sakoima i pantalonama u istoj boji. No, još jedan poseban detalj je karakterisao njegov imidž - rukavice bez kojih nikuda nije išao!

Upravo je to najčešće postavljeno pitanje na Guglu o liku i delu slavnog dizajnera: "Zašto uvek nosi rukavice?". Lagerfeld je jednom prilikom rešio i da stane na put toj misteriji.

foto: Reuters

"Rukavice bez prstiju nosim zato što mi ruke izgledaju duže, a u Francuskoj su duge ruke znak uticaja. Takođe, nepristojno je pozdravljati nekoga ko nosi rukavice", istakao je ekscentrični dizajner jednom prilikom.

Ppored ovog postoji i drugo objašnjenje, premda spada u sferu nagađanja, a to je da je za njegovu odluku da uvek nosi rukavice kriva njegova majka. Naime, ona je bila veoma stroga, na momente čak i surova, nikada nije štedela Karla i upućivala mu je učestale kritike, a on ju je uporkos tome obožavao.

Tako mu je jednom prilikom, kako je sam priznao, rekla da ima ružne ruke, pa vrlo verovatno u tome leži koren njegove opsesije rukavicama.

"Kada sam napunio 14 godina, prišla mi je i rekla: "Ljudi koji puše automatski ističu ruke, a s obzirom na to da tvoje nisu lepe, ne bi trebalo da pušiš", otkrio je Lagerfeld svojevremno u jednom intervjuu.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track