DARKO BAJIĆ O NOVOM KOMADU: Živimo u vremenu globalne prevare! Svi su lopovi, više se ne zna šta je laž, a šta istina!
Foto: Jakov Simović

feliks u zvezdara teatru

DARKO BAJIĆ O NOVOM KOMADU: Živimo u vremenu globalne prevare! Svi su lopovi, više se ne zna šta je laž, a šta istina!

Pop kultura -

Predstava "Feliks", nastala po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića, a u režiji Darka Bajića, premijerno će biti izvedena sutra u Zvezdara teatru.

foto: Jakov Simović

"Čuo sam priču o penzioneru koji je stvarno to radio, davao oglas kako menja stan u Beogradu za stan u unutrašnjosti. Kad skupi dovoljan broj zainteresovanih iz jednog mesta, uzme svima novac za putne troškove, zaradi, jede i pije kod njih i vrati se u Beograd. To mi je bilo veoma interesantno. A onda sam razmišljao šta je taj penzioner mogao da bude pre nego što je postao penzioner i prevarant. Nije mi bilo sporno da je prevarant bio i ranije, ali sam razmišljao kako to da napišem, a da ne bude kroz sećanje, kroz nešto što usporava radnju, što bi narušilo zanimljivost priče. I onda mi je palo na pamet da se, umesto da se on priseća prošlosti, prošlost sama pojavi, u liku sina za koga nije znao da postoji, a koji dolazi s pištoljem u rukama", objašnjava Kecmanović.

foto: Dragana Udovičić

Reditelj Darko Bajić kaže da je predstavu teško žanrovski odrediti, ali da bi je on nazvao "operska komedija sa elementima trilera". "Suština je u tome što se nalazimo u vremenu globalne prevare. Ne znate više šta je istina, a šta je laž. Putem društvenih mreža se vređaju, jedni drugima govore da su lopovi. U celoj toj priči postavlja se pitanje gde su ljudi, u šta oni da veruju. Počinjemo da prenosimo njihove prevare i prihvatamo ih kao istinu, ne znamo više šta je stvarno. Zbog te konfuzije mnogi se povlače, a meni se sviđaju Kecmanovićevi junaci jer su heroji do poslednjeg daha", kazao je Bajić i dodao da mu je najdraže što je uspeo da ubedi Mimu Karadžića da se vrati na pozorišne daske posle šest godina i igra glavni lik - Feliks-Simeona.

foto: Nebojša Mandić

"Igrao sam u svim pozorištima u Beogradu i mogu reći da je Zvezdara najbolje. Proveo sam dvadeset i nešto godina u Ateljeu. Onda je došao zakon da ne može da se zaposli nijedan glumac ako neki drugi ne umre ili pogine, zato sam odlučio da se sklonim da bi došao neko mlad. Kad me je Bajić zvao da nakon "Sivog doma" ponovo radimo zajedno, odlučio sam da prihvatim. Pitao sam ga šta ću mu ja da mu igram prevaranta", rekao je Mima Karadžić.

foto: Jakov Simović

Kurir.rs / Foto: Jakov Simović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track