Najnovije vesti

PREMINUO VOJA MIRIĆ: Veliki glumac ostavio trag u zlatnom dobu naše kinematografije!
Foto: Printscreen YouTube

žalost

PREMINUO VOJA MIRIĆ: Veliki glumac ostavio trag u zlatnom dobu naše kinematografije!

Pop kultura

Glumac Voja Mirić preminuo je u 86. godini. Bio je glumac koji je ostvario veliki broj uloga u zlatnom dobu naše kinematografije. Uprkos popularnosti, sredinom osamdesetih napustio je glumu i povukao se u miran život.

 

Bio je srpski filmski i televizijski glumac. Rođen je u Trsteniku 1933. godine, a pamtite ga iz uloge u filmu "Derviš i smrt" po ulozi Ahmeda Nurudina posebno su u pamćenje starijih gledalaca utisnuli njegov markantni lik.

 

Uprkos popularnosti, sredinom osamdesetih napustio je glumu i povukao se u miran život, daleko do svetlosti pozornice i filmskih reflektora.

 

Na scenu je stupio čudnom igrom slučaja: kao gimnazijalac kruševačke gimnazije otišao je s prijateljem na probu nove predstave gradskog pozorišta i dobio ulogu - starca od osamdeset godina. Ubrzo se s bratom preselio u Beograd, upisao u "Abrašević", a onda i na Akademiju:

 

- I tu sam slučajno došao. Želeo sam da studiram građevinu ili arhitekturu, moji su hteli da budem pravnik, a ja otišao na glumu - pričao je glumac.

 

Diplomirao je u klasi profesora Tanhofera, počeo u novosadskom pozorištu, ali je posle odsluženog vojnog roka nastavio u Beogradskom dramskom, da bi se na kraju otisnuo u "slobodnjake". Na filmu je odigrao pedesetak uloga (desetak glavnih), 1964. godine osvojio je Srebrnu arenu za film "Službeni položaj" Fadila Hadžića, a deset godina potom i Zlatnu arenu za "Derviš i smrt" Zdravka Velimirovića.

foto: Printscreen YT

Kurir.rs, Novosti / Foto: Printscreen YT

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...