POSLE 60 GODINA DUH VRANJA NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA: Četiri dive u ulozi Koštane!
Foto: Željko Jovanović

premijera OPERE

POSLE 60 GODINA DUH VRANJA NA SCENI NARODNOG POZORIŠTA: Četiri dive u ulozi Koštane!

Pop kultura -

Opera Petra Konjovića "Koštana", prema istoimenoj dramskoj priči Bore Stankovića, pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović i u režiji Juga Radivojevića, biće premijerno izvedena u petak na sceni Narodnog pozorišta.

Konačno, nakon 60 godina Konjovićevo remek-delo postaće ponovo deo repertoara nacionalnog teatra, a u velikom ansamblu naslovnu ulogu u alternaciji igraju Mina Gligorić, Evgenija Jeremić, Sofija Pižurica i Aleksandra Jovanović, dok će Hadži Tomu na sceni oživljavati Nenad Jakovljević, Dragoljub Bajić i Nebojša Babić.

foto: Željko Jovanović

Uloga Mitketa poverena je u alternaciji Miodragu D. Jovanoviću i Vuku Zekiću, a Stojan je Dejan Maksimović i Marko Živković. Mina Gligorić kaže da je "Koštana" za nju dete s dušom umetnika koji teži slobodi i sreći. - Kao dete zaljubila sam se u "Koštanu" Juga Radivojevića u Šabačkom pozorištu i, eto, posle 20 godina dogodilo mi se da sam Koštana na sceni našeg najznačajnijeg teatra baš u režiji Juga. Zahvalila bih se našim starijim kolegama, koji su nam davali nesebičnu podršku - kaže Mina.

foto: Željko Jovanović

Ana Zorana Brajović je kazala da već godinama želi da diriguje orkestrom u operi "Koštana", ali nekako naša publika nije imala sluha za dela domaćih autora.

- Za ceo ansambl je ova premijera veliki izazov i jako sam zadovoljna kako su svi preživeli probe, koje su bile "krvave". Sigurna sam da će svi uživati u ovoj izuzetnoj operi - smatra Ana.

U predstavi će učestvovati Orkestar, Hor, Balet i Operski studio Narodnog pozorišta. Scenografi su Miraš Vuksanović i Jasna Saramandić. Kostime će uraditi Katarina Grčić Nikolić, a koreografiju Vladimir Logunov. Asistent dirigenta je Dijana Cvetković, a pomoćnik reditelja Ana Grigorović.

Kurir/ Tanjug, foto: Željko Jovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track