ROĐENA JE U IZBEGLIČKOM KAMPU U KENIJI I NIJE ZNALA ŠTA SU IGRAČKE: Imala je 21 godinu kada je ušla u ISTORIJU, a sada za nju zna ceo SVET! (FOTO)
Foto: Profimedia

nije se predala

ROĐENA JE U IZBEGLIČKOM KAMPU U KENIJI I NIJE ZNALA ŠTA SU IGRAČKE: Imala je 21 godinu kada je ušla u ISTORIJU, a sada za nju zna ceo SVET! (FOTO)

Pop kultura -

Halima Aden je pre nekoliko meseci postala prvi model koji se sa hidžabom i u burkiniju pojavio u kampanji "Sport illustrated" i tako sa 21 godinom ušla u istoriju.

Halima Aden je za "Dazeddigital" ispričala kako je od Kenije (u koju je njena majka došla bežeći od građanskog rata u Somaliji i gde je poznati model živeo do sedme godine) sa majkom došla do Minesote u kojoj je završila srednju školu "St. Cloud" i postala prva kraljica mature sa hidžabom, a potom upisala fakultet.

foto: Profimedia

Njoj je bilo predodređeno da u mnogim stvarima bude prva, pa je tako na studijama bila prva članica studentskog parlamenta iz Somalije. Učestvovala je i na izboru za Mis Minesote, ponovo kao prva takmičarka sa hidžabom u istoriji. Na tom takmičenju zapazili su je ljudi iz "IMG" agencije koji su je angažovali kao svog modela.

Pre dve godine pojavila se na naslovnoj strani magazina "Allure", a 2018. na naslovnici britanskog "Voga". Krasila je i kampanju brenda "Yeezy", sa "Modanisom" kreirala marame i turbane, i postala ambasador UNICEF-a.

"Najranija sećanja vezana su za izbeglički kamp. Tu sam naučila da pletem kosu. Kada sam došla u Ameriku naplaćivala sam 10 dolara za pletenje u svom kvratu. Nije loše za jednu klinku", prisetila se Halima i dodala.

"Mislim da više cenim lepotu jer sam bila izbeglica. Nisam odrasla uz stvari i igračke, već samo sa prirodom i maštom. Morala sam da izvlačim ono najbolje iz svog okruženja. Način na koji sada brinem o sebi može da se posmatra na dva načina. Sa jedne strane, uvek se smejem majkama koje jure svoju decu sredstvom za čišćenje ruku brinući se zbog svega što njihova deca dodirnu ili stave u usta. Odrasla sam u izbegličkom kampu i preživela. Sa druge strane, zbog toga više cenim stvari. One jednostavne stvari koje uzimamo zdravo za gotovo: čistu pitku vodu. Zahvalna sam zbog toga".

foto: Profimedia

Radeći kao ambasador UNICEF-a, susreće se sa decom koja nemaju osnovna sredstva za život.

"Često se osećam krivom kada koristim proizvode za negu koja koštaju čitavo bogatstvo, a koristim samo ona prirodna, kako je moja majka rekla - ono što ne možeš da pojedeš, ne stavljaj na kožu", zaključuje ova plemenita i skromna devojka.

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track