RAJAN (7) ZARAĐUJE MILIONE, A SAD JE POD ISTRAGOM: Najplaćeniji jutjuber optužen da VARA maloletnu DECU, a evo kako!
Foto: Printscreen/Youtube

MALER

RAJAN (7) ZARAĐUJE MILIONE, A SAD JE POD ISTRAGOM: Najplaćeniji jutjuber optužen da VARA maloletnu DECU, a evo kako!

Pop kultura -

Rajan (7) ima svoj kanal na "Jutjubu" gde ocenjuje dečije igračke, a po Forbsovoj listi on je najplaćeniji jutjuber na svijetu za 2018. godinu. Prošle godine od ovog posla zaradio je 22.000.000 dolara, ali inspektori smatraju da je novac zaradio obmanjujući predškolsku decu u uzrastu do 5 godina.

Federalna agencija koja se bavi zaštitom potrošača u SAD pokrenula je istragu protiv Rajana i njegovih roditelja, jer smatraju da svakodnevno obmanjuju milione male dece, reklamirajući proizvode i usluge svojih sponzora, ne naglašavajući da je video sponzorisan.

Oni tvrde da se reklame za decu na televiziji lakše razlikuju zbog vrlo očiglednog prekida televizijskog programa. Istraživanja su pokazala da deca tek od 8. ili 9. godine počinju da prave razliku između objektivnog i sponzorisanog videa.

foto: Youtube screensho//Rayan family review

U zvaničnom saopštenju piše:

"Direktni znakovi koji postoje na televiziji i koji omogućuju petogodišnjacima da razlikuju oglase od zabavnog programa u potpunosti nedostaju na jutjubu. Nije iznenađenje da predškolci često ne znaju da video koji gledaju nije jutjuberovo iskreno mišljenje, već samo reklama. Petogodišnje dete neće razumeti da Rajan priča o igrački jer mu je neko platio da priča o igrački, a ne zato što uz nju zaista uživa."

Naravno, porodica malenog se ne slaže sa ovim navodima, smatrajući da ne rade ništa pogrešno. Oni su ovim povodom izjavili:

“Dobrobit naših fanova nam je uvek prioritet. Strogo pratimo sva pravila platformi na kojima objavljujemo sadržaj”.

foto: Printscreen/Youtube

Kurir.rs/K.Đ, Foto: Printscreen/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja