BURA U POZORIŠTU! TIHOMIR STANIĆ: Odlazim iz Ateljea 212!  Nemam ništa protiv upravnika, ali imam protiv principa
Foto: Marina Lopičić, Ana Paunković

Burno Stanić i Antić o imenovanju u pozorištu

BURA U POZORIŠTU! TIHOMIR STANIĆ: Odlazim iz Ateljea 212! Nemam ništa protiv upravnika, ali imam protiv principa

Pop kultura -

Novoizabrani v. d. upravnika Novica u emisiji zamolio je glumca da ne napušta svoju matičnu kuću i dodao da želi da doprinese teatru, ali da će se sam povući ako ga kolege ne žele.

Glumac Tihomir Stanić najavio je mogućnost odlaska iz svoje matične kuće Ateljea 212 zbog načina na koji je izabran novi v. d. upravnika tog pozorišta Novica Antić. S druge strane, Antić je poručio da njegovo imenovanje ima pravni legitimitet, ali da će uvek poštovati želju kolektiva u kojem se nalazi.

U emisiji „Rečeno i prećutano“ Radio Beograda 2, u kojoj je gostovao s Antićem, Stanić je istakao da nema ništa lično protiv Antića, već protiv načina da se glumci ne pitaju ko će rukovoditi njihovim pozorištem.

On je podsetio da je deo ansambla Ateljea 212 uputio pismo Gradskom sekretarijatu za kulturu pre nekoliko meseci u kome moli da na mestu upravnika te kuće do raspisivanja konkursa ostane dosadašnji upravnik Branimir Brstina.

- Na to pismo nismo dobili nikakav odgovor, već su nam preko noći postavili Novicu Antića. Kao čovek koji je u pozorištu oko 37 godina, zapitao sam se ko određuje ko će rukovoditi našim ansamblom i zašto je sve urađeno mimo nas. Naglašavam da nemam ništa lično protiv Novice Antića, ali da imam protiv principa - rekao je Stanić.

Novoizbrani v. d. upravnika Ateljea 212 Novica Antić je javno u emisiji zamolio Stanića da nikako ne napušta Atelje 212, jer je on veoma važan za ceo ansambl i pozorište.

On je istakao da njegovo imenovanje ima pravni legitimitet, da razume Tihomira kao umetnika, koga poštuje i ceni, te da je najbolje da iz novonastale situacije izvuku najbolje.

- Moramo da insistiramo na donošenju zakona o pozorištu, kome je neophodna autonomija. Donošenjem tog zakona rešili bi se mnogi problemi na koje Stanić ukazuje - kazao je Antić i dodao da će uvek poštovati želju kolektiva u kom se nalazi.

- Imam samo radost i želju da pomognem i doprinesem Ateljeu 212, ako me kolektiv ne podrži i ako se osetim suvišnim, sam ću se povući - kazao je Antić u studiju Radio Beograda 2.

Ivan Karl o odluci Grada

UPRAVNI ODBOR NIJE SPROVEO KONKURS

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl rekao je ranije Tanjugu da je Grad Beograd imenovao bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu kulture Novicu Antića za vršioca dužnosti Ateljea 212 kako to pozorište ne bi ostalo bez ovlašćenog lica posle 25. septembra.

Reagujući na navode Tihomira Stanića da je preko leta i bez znanja glumaca izabran novi v. d. direktora Ateljea 212 umesto Branimira Brstine, Karl kaže da Brstini mandat ističe 25. septembra, a da Upravni odbor Ateljea 212 nije raspisao, niti sproveo konkurs za izbor direktora, što je trebalo da uradi 60 dana pre isteka v. d. mandata.

foto: Nemanja Nikolić

Kurir / Mona Cukić

Foto: Ana Paunković, Marina Lopičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track