Najnovije vesti

NAJBOLJE IZ OPUSA MARINE ABRAMOVIĆ: Svi hoće da prođu između golih tela (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

RETROSPEKTIVA

NAJBOLJE IZ OPUSA MARINE ABRAMOVIĆ: Svi hoće da prođu između golih tela (FOTO)

Pop kultura

Avangarda Obnaženi mladić i devojka okrenuti jedno drugom u pravougaoniku koji podseća na vrata najviše su intrigirali posetioce prvog dana

Nakon sedam država, otvaranjem u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, izložba „Čistač“ stigla je na svoju poslednju adresu.


Skoro 120 artefakata publika će u naredna četiri meseca moći da pogleda od prizemlja do petog sprata. Muzej je zbog same pripreme bio zatvoren dva meseca. Performansi veliki umetnice mogu da se pogledaju i preko interneta, ali ovo je jedinstvena prilika da su negde izložene njene slike, crteži i potresna pisma članovima svoje porodice.


Balkanski barok


- Mi smo navikli na slikarstvo, čiji je izuzetan status u Srbiji zaslužen, ali sada publika ima priliku da vidi kako i forme performansa imaju svoju muzejsku prezentaciju, kao što je to slučaj sa klasičnim umetničkim formama - objasnio je istoričar umetnosti i kritičar Ješa Denegri.


U postavci je i balkanski barok sastavljen od projekcije slika njene majke, oca i nje same na tri zida u prostoru.

foto: Zorana Jevtić


Na podu su posude sa vodom, a u uglu goveđe kosti kao reminiscencija na rad u kojem slavna umetnica riba sveže goveđe kosti, pevajući neprekidno narodne pesme koje su bile aktuelne u njenom detinjstvu.


U radu „Ispovest“ Abramović obnavlja svoje sećanje na detinjstvo i mladost dok gleda u magarca.

 

foto: Zorana Jevtić


Prisutan i „Ritam 5“


Među artefaktima na beogradskoj izložbi „Čistač“ je snimak „Ritma 5“, koji je Marina izvela u dvorištu SKC kada je ušla u veliku zapaljenu zvezdu petokraku i legla na pod. Nakon što je posle izvesnog vremena izgubila svest udišući dim, performans je završen tako što su je dva muškarca iznela iz zvezde.


„Ritam 5“ je prvi performans koji je izvela u Beogradu, u okviru Aprilskih susreta 1974. godine.

foto: Zorana Jevtić


Najviše pažnje kod novinara i publike nakon otvaranja izazvao je deo performansa „Imponderebilija“, gde posetioci prolaze između nage žene i muškarca. Prvi put kad je izveden, prekinula ga je policija, a nadamo se da se to ovoga puta neće dogoditi.

 

 

(Kurir.rs / Ljubomir Radanov / foto: Zorana Jevtić)

 

 

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...