PREKRVENA KRVLJU, SILOVANA, JEDVA JE UŠLA U TUNEL! Veru nikada nećemo zaboraviti zbog čuvene uloge učiteljice u kultnom filmu, a najtežu ŽIVOTNU bitku izgubila je u 31. godini (VIDEO)
Foto: Pritnscreen

Sećanje

PREKRVENA KRVLJU, SILOVANA, JEDVA JE UŠLA U TUNEL! Veru nikada nećemo zaboraviti zbog čuvene uloge učiteljice u kultnom filmu, a najtežu ŽIVOTNU bitku izgubila je u 31. godini (VIDEO)

Pop kultura -

Glumicu Veru Dedović Miljković svi ste zapamtili u jednoj od najpotresnijih scena kultnog filma "Lepa sela lepo gore"!

Igrala je učiteljicu, koju upoznajemo kao mladu i šarmantnu ženu, ali je ostala u sećanju scena u kojoj ulazi tunel prekrivena krvlju i u užasnom stanju, a junaci filma ne mogu da se dogovore ko će pucati u nju, jer sumnjaju da nosi eksploziv.

Vera je devedesetih godina ostvarila nekoliko zapaženih uloga po kojima ju je zapamtila domaća publika. Snimila je TV drame: Ljubav, ženidba i udadba, Želja zvana tramvaj i Stari vruskavac, kao i serije "Srećni ljudi" i "Gore dole".

Karijeru joj je obeležila debitantska filmska rola - kada joj je 1996. godine reditelj Srđan Dragojević poverio jednu od glavnih ženskih uloga u filmu "Lepa sela lepo gore".

foto: Pritnscreen

Bila je nominovana je za Nagradu Pere Dobrinovića (Novi Sad) za Čekajući Godoa i za film Lepa sela lepo gore na Filmskim susretima u Nišu.

Vera je dobila izuzetno pozitivne kritike za ulogu učiteljice u ovom filmu, ali nije stigla da ostvari još veće uspehe.

foto: Pritnscreen

Njena karijera je prerano prekinuta kada je obolela od raka, a njeno poslednje pojavljivanje na filmskom platnu bio je film "Senke uspomena". Borbu sa opakom bolešću izgubila je 19. decembra 2000. godine. Kada je preminula imala je samo 31 godinu, a iza sebe je ostavila supruga Borisa i ćerku Mašu.

"Plenila je modernošću glume. Retki su mladi sposobni da utru put modernoj glumi, koriste nove pristupe i nova sredstva, a Vera je imala nešto inovatorsko u svom radu. Ostaće tajna koliko je u tome bilo racionalnog... Ona je ne teoretisnjem već praksom pokazivala stav prema modernom pozorištu... likovima je davala prosto bezobraznu dozu pitkosti...Deo tajne u svojim ostvarenjima je nesumnjivo što je istinski volela likove koje je igrala i publiku pred sobom", rekao je nakon Verine smrti režiser Boro Drašković.

Kurir.rs/Puls/Foto Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track