ŠURDA IZ VRUĆEG VETRA NASTAO PO BIDŽI IZ VLASOTINCA! Ležao u zatvoru zbog vica o Titu, a nećete verovati kako je dobio NADIMAK!
Foto: Printskrin Youtube

HIT PRIČA

ŠURDA IZ VRUĆEG VETRA NASTAO PO BIDŽI IZ VLASOTINCA! Ležao u zatvoru zbog vica o Titu, a nećete verovati kako je dobio NADIMAK!

Pop kultura -

Na veliki srpski i hrišćanski praznik Vidovadan pre oko 30 godina kada je posle obilnih kiša pomahnitala reka Vlasina nosila sve pred sobom u vodenom vrtlogu nestala je legendarna berbernica Žike Bidžića odnevši u nepovrat i njegov najveći životni san – da pobedi na izboru za najlepšu frizuru.

Živojin Bidžić – Bidža rođen je 31.12.1926. godine u Vlasotincu.

Vlasotinački "Šurda" je sasvim slučajno došao do toga da postane inspiracija za televiziujsku seriju, piše Alo.

Zbog svog vrcavog šeretskog duha i vica o Josipu Brozu – Titu uvek veseli Bidža bio je u zatvoru šest meseci.

To je biila poenta najlepše televizijske priče u serijalu "Vruć vetar" poznatog srpskog humoriste i scenariste Siniše Pavića, inače vlasotinačkog zeta.

"Možda bi taj san bio java ali mi zahuhtala reka odnese radionicu, a sa njom i najbolji nemački alat. A bez alata nema zanata, pa šta ću kud ću neko pravac u penziju“, sa setom je pre dvadesetak godina, u vreme vlasotinačkog "Vinskog bala", pričao ovom novinaru legendarni brica "Bidža" očito žaleći za starim dobrim vremenima.

Čuveni Bidžini tregeri

Već na početku tadašnjeg razgovora učinio nam se nekako poznat, a sreli smo ga prvi put kako sa rukama na ledjima malo podgrbljen obilazi vlasotinačke berbernice a na radost mladjih kolega jer imao je šta da im kaže, da ih posavetuje... Na prvi pogled podsećao je, kažu starije "Zvezdaše" likom i stasom na nekada čuvenog zvezdinog golmana Srdjana Mrkušića. Ali, kada vizuelno spojite berbersku radnju ukrašenu likom njemu omiljenog Ljubiše Samardžića, njegove šarene tregere od lastike koje je svakodnevno nosio na okratelim "gabarden"-pantalonama i njegovu životnu priču koje vrcavo priča, dobijate sasvim novi lik legendarnojg Borivoja Šurdilovića – Šurde iz nezaboravne i po monogima najbolje ikad odigrane srpske TV-serije "Vruć vetar".

Voleo je Bidžić, alijas Šurda i po koju kapljicu žestine. Onda bi odzviždao neku staru ariju igrajući sa brijačem u ruci oko mušterije. "A bre, brate Bidžo, ma kako ćeš mene ti tako pijan da obrijaš?", pita mušterija. "Ma brate moj, kaži ti meni samo gde ti je glava a za brijanje se ne sekiraj", odgovori mu Bidža.

Naš veliki TV scenarista Siniša Pavić uz nesebičnu pomoć supruge Ljiljane Pavić uspešno je vizuelno dosanjao majstorski Bidžin san a na radost publike.

Milioni gledalaca u bivšoj "Jugi" nestrpljivo su isčekivali vikend pred malim ekranima i nove epizode prateći Šurdu do samog sanjanog cilja, do njegove pobede za najlepšu frizuru.

Ali vlasotinački "Šurda" je sasvim slučajno došao do toga da postane inspiracija za televiziujsku seriju. Elem njegov otac, poznati vlasotinački neimar, dundjer, želeo je da Žika završi gradjevinsku školu tu u Vlasotincu ili obližnoj Crnoj Travi, pošto potiče iz porodice čuvenih tesara sa Vlasinske visoravni. Žiki zvanom "Bidža" (fizički krupan i jak, kao bik, od milošte "bidža") nije se baš mnogo petljalo oko gradjevinske tesarije pa je iznenada utekao u Leskovac na zanat za "damske frizere".

Medjutim, Drugi svetski rat i bombardovanje Leskovca 6. septembra 1941. godine sprečili su ga da dobije "Majstorsko pismo", pa je celog života ostao samo obični brica, ali kao takav nezaboravna vlasotinačka legenda.

Doživotni vlasotinački "knez"

"Bio je strastevni golubar, veliki navijač lokalnog fudbalskog kluba "Vlasina", pevač i gitarista a pre svega odličan berberin“, pričao je koju godinu kasnije u razgovoru za medije Siniša Pavić, svoje prve utiske o Bidžiću, alijas "Šurdi."

Zbog svog vrcavog šeretskog duha i vica o Josipu Brozu – Titu uvek veseli Bidža zaradio je apsu u leskovačkom KP-domu, na nekih šest meseci. Kaže nepravedno, jer taj vic nikada nije ispričao, a i ne bi, učinio mu se mnogo "ozbiljnim". O tome nikada nije razmišljao u zatvoru, niti o tome koja ga je mušterija odrukala tada leskovačkim policajcima, a koje uglavnom brijao besplatno.

Inače Živojin Bidžić – Bidža rodjen je 31.12.1926. godine u Vlasotincu, pa se kod nekih Vlasotinčana, ali i Leskovčana, danas rodila divna ideja da se svake godine, humorističkom programom na otvorenoj sceni, uoči svakog dočeka Nove godine obeleži Bidžin rodjendan, a njboljem stend ap komičaru večeri tada dodeli posebna nagrada – Bricine makaze. Ovu ideju medju prvima je podržao poznati leskovački humorista i stend ap komičar Dragoslav Gile Branković.

Živojin – Žika Bidžić alijas "Šurda" za sve svoje zasluge koje je ostvario u svom zavičaju, na obalama pitome reke Vlasine, nagradjen je titulom doživotnog "kneza" prve zapažene turističke manifestacije "Vinski bal". Iako se, kako je tada pričao, "sa titulom kneza ozbiljno upetljao u politiku", on nikada nije mario za politiku niti mario za kakve stranačke programe. Bio je star i to ga nije zanimalo.

"Nisam nikada voleo ozbiljne žene koje se bave politikom, a kamoli da se ja bavim njome, ako ste pametni bežite koliko možete od politike", reči su Žike Bidže koje i danas odzvanjaju u ušima lokalnih šereta.

Na Žiku Bidžića i njegovo poimanje politike rado nas je podsećao još jedan Vlasotinčan, takodje legendarni knez "Vinskog bala", rano preminuli Bogoljub Mitić - Djoša, kojem svakog juna, na žalost nas koji smo ga poznavali, protiče godišnjica od njegovog preranog odlaska sa glumačke i životne scene.

foto: Printskrin Youtube

Kurir.rs/Alo, T.S./N.M./Foto: Printscreen, Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja