OTVOREN 24. JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL U UŽICU: Ko je junak našeg doba?
Foto: Z.Š.

PREDSTAVOM NEČISTA KRV

OTVOREN 24. JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL U UŽICU: Ko je junak našeg doba?

Pop kultura -

Pod motom "Ko je junak našeg doba?" u Užicu je sinoć predstavom "Nečista krv" Narodnog pozorišta u Beogradu počeo 24. Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda".

Užička pozorišna publika koja je sinoć gromoglasnim aplauzom pozdravila beogradske glumce u narednih šest dana videće još šest pozorišnih predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, odabranih u izboru selektora Bojana Munjina.

Festival je sinoć otvorio crnogorski glumac i reditelj Branislav Mićunović, bivši ministar kulture Crne Gore i ambasador ove zemlje u Srbiji.

- Kao „Festival bez prevoda“, JPF jasno nam je definisao da je moguće živeti u zajedničkom prostoru ne samo jezika, ne samo u prostoru sa 16 miliona stanovnika i svih prednosti koja ta činjenica sobom nosi, već i za dubokim smislom prožimanja života i kulture. Ovaj festival je samim tim postavio otvoreno pitanje da li je to zajedništvo jedino moguće u pozorištu i stavio nam na savest i to da li smo svesni svih prednosti našeg zajedništva - rekao je Mićunović.

Mićunović je ocenio da iz snažne "misionarske ideje ovog festivala proizilazi i njegov visok umetnički nivo, a ovogodišnja selekcija u potvrđuje njegove visoke domete.

Predstavu "Nečista krv" Bore Stankovića u adaptacji Maje Todorović i Režiji Milana Neškovića užička publika ocenila je sinoć prosečnom ocenom 4,4. Jelena Stojiljković u ulozi Sofke, Nebojša Dugalić, Nataša Ninković, Nenad Jezdić, Tanasije Uzunović i ostali glumci za svoje glumačko umeće nagrađeni su sinoć dugim aplauzom užičke publike.

Sinoć je u holu Narodnog pozorišta u Užicu otvorena tradicionalna izložba fotografija sa prethodnog JPF-a, autora Radovana Baje Vujovića.

Kurir.rs/Z. Š, Foto: Z.Š

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja