HRVATI POBESNELI: "Dara iz Jasenovca" je najveća srpska laž!
Foto: Aleksandar Letić

HAOS NASLOVNICA KURIRA TRN U OKU KOMŠIJAMA

HRVATI POBESNELI: "Dara iz Jasenovca" je najveća srpska laž!

Pop kultura -

Izaslanik Stejt departmenta za Holokaust Tomas K. Jazgerdi, kao što je Kurir juče ekskluzivno objavio, zatražio je od hrvatske ministarke kulture da se sastane s našim rediteljem Predragom Gagom Antonijevićem i pomogne mu u realizaciji filma o zločinima u Jasenovcu, što je razbesnelo desnicu u Hrvatskoj.

Profesor doktor Matko Marušić u svom reagovanju, koje prenose njihovi portali, nazvao je „Daru iz Jasenovca“ najvećom srpskom laži, laži nad lažima.

- Svi podaci i priče koji su u Titovoj Jugoslaviji objavljivani o Jasenovcu ni u čemu nisu bili naučno utemeljeni, nego su bili izmišljeni, a svako je istraživanje bilo zabranjeno, svako propitivanje je kažnjavano. Na kraju, druga istina nije postojala. Kad su 1991. srpske trupe ušle u Jasenovac, odnele su arhiv logora u Beograd i ne žele ga vratiti Hrvatskoj, čak ni kao kopiju (mikrofilm). Znali su da tamo leži istina koju svet ne sme saznati - piše Marušić.

Profesoru posebno smeta što je iza „Dare iz Jasenovca“ stao američki ekspert za Holokaust Majkl Berenbaum.

- Opasno je da velike laži završe u umetnosti. Film rade sa savetnikom Jevrejinom i žele da se hrvatski zločini povežu s Holokaustom. Na osnovi lažirane istorije rade lažiranu tragičnu priču. Da, postoji laž nad lažima: srpski film o Jasenovcu „Dara iz Jasenovca“ - nastavlja Marušić.

Za njega je neprihvatljivo da Hrvatska uopšte u njemu na bilo koji način učestvuje.

- Kako bismo se osećali da Hrvatska napravi takav film? Osećali bismo se odvratno, mučno, postiđeni što živimo u državi koja radi takve stvari. To je nezamislivo! - zaključio je Marušić.

Producenta filma Maksu Ćatovića nisu iznenadile reakcije iz komšiluka.

- Neka snima ko šta hoće (Hrvati su snimili i film o Gotovini, op. aut.), mi snimamo onako kako je bilo. Istina je na našoj strani, što potvrđuje da je najveći živi stručnjak za Holokaust prihvatio da bude savetnik na našem filmu - kaže Ćatović za Kurir.

foto: Nemanja Nikolić

Ekipa u Hrvatskoj

SNIMAĆE FILM U JASENOVCU

Glumačku ekipu „Dare iz Jasenovca“ čine Nataša Ninković, Marko Janketić, Igor Đorđević, Vuk Kostić i drugi iskusni glumci. Deo scena biće snimljen i u Hrvatskoj, a kako Kurir saznaje, baš u Jasenovcu. Datum posete još se drži u tajnosti, a hoće iza projekta stati i njihova država, nije nam odgovoreno iz ministarstva kulture do zaključenja broja.

foto: Aleksandar Letić

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Aleksandar Letić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track