Najnovije vesti

HRVATI POBESNELI: "Dara iz Jasenovca" je najveća srpska laž!
Foto: Aleksandar Letić

HAOS NASLOVNICA KURIRA TRN U OKU KOMŠIJAMA

HRVATI POBESNELI: "Dara iz Jasenovca" je najveća srpska laž!

Pop kultura

Izaslanik Stejt departmenta za Holokaust Tomas K. Jazgerdi, kao što je Kurir juče ekskluzivno objavio, zatražio je od hrvatske ministarke kulture da se sastane s našim rediteljem Predragom Gagom Antonijevićem i pomogne mu u realizaciji filma o zločinima u Jasenovcu, što je razbesnelo desnicu u Hrvatskoj.

Profesor doktor Matko Marušić u svom reagovanju, koje prenose njihovi portali, nazvao je „Daru iz Jasenovca“ najvećom srpskom laži, laži nad lažima.

- Svi podaci i priče koji su u Titovoj Jugoslaviji objavljivani o Jasenovcu ni u čemu nisu bili naučno utemeljeni, nego su bili izmišljeni, a svako je istraživanje bilo zabranjeno, svako propitivanje je kažnjavano. Na kraju, druga istina nije postojala. Kad su 1991. srpske trupe ušle u Jasenovac, odnele su arhiv logora u Beograd i ne žele ga vratiti Hrvatskoj, čak ni kao kopiju (mikrofilm). Znali su da tamo leži istina koju svet ne sme saznati - piše Marušić.

Profesoru posebno smeta što je iza „Dare iz Jasenovca“ stao američki ekspert za Holokaust Majkl Berenbaum.

- Opasno je da velike laži završe u umetnosti. Film rade sa savetnikom Jevrejinom i žele da se hrvatski zločini povežu s Holokaustom. Na osnovi lažirane istorije rade lažiranu tragičnu priču. Da, postoji laž nad lažima: srpski film o Jasenovcu „Dara iz Jasenovca“ - nastavlja Marušić.

Za njega je neprihvatljivo da Hrvatska uopšte u njemu na bilo koji način učestvuje.

- Kako bismo se osećali da Hrvatska napravi takav film? Osećali bismo se odvratno, mučno, postiđeni što živimo u državi koja radi takve stvari. To je nezamislivo! - zaključio je Marušić.

Producenta filma Maksu Ćatovića nisu iznenadile reakcije iz komšiluka.

- Neka snima ko šta hoće (Hrvati su snimili i film o Gotovini, op. aut.), mi snimamo onako kako je bilo. Istina je na našoj strani, što potvrđuje da je najveći živi stručnjak za Holokaust prihvatio da bude savetnik na našem filmu - kaže Ćatović za Kurir.

foto: Nemanja Nikolić

Ekipa u Hrvatskoj

SNIMAĆE FILM U JASENOVCU

Glumačku ekipu „Dare iz Jasenovca“ čine Nataša Ninković, Marko Janketić, Igor Đorđević, Vuk Kostić i drugi iskusni glumci. Deo scena biće snimljen i u Hrvatskoj, a kako Kurir saznaje, baš u Jasenovcu. Datum posete još se drži u tajnosti, a hoće iza projekta stati i njihova država, nije nam odgovoreno iz ministarstva kulture do zaključenja broja.

foto: Aleksandar Letić

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Aleksandar Letić

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...