SKANDAL! NEMAČKI DIRIGENT OTKAZAO DOLAZAK U BEOGRAD: Tražio pare na ruke, pa pljuvao Filharmoniju na fejsu!
Foto: Fonet

šok

SKANDAL! NEMAČKI DIRIGENT OTKAZAO DOLAZAK U BEOGRAD: Tražio pare na ruke, pa pljuvao Filharmoniju na fejsu!

Pop kultura -

Kako Kurir saznaje, do nesporazuma je došlo jer je Merkl od Filharmonije tražio za avionsku kartu novac u kešu, što nije predviđeno kao mogućnost, jer se time krši zakon

Poznati dirigent Jun Merkl iznenada je otkazao dolazak u Beograd, pa su njegovi nastupi 16. i 17. januara u Kolarčevoj zadužbini pomereni. Beogradska filharmonija je saopštila da je on prekršio ugovor i da će oni preduzeti sve mere predviđene zakonom.

Merkl je, inače, jedini umetnik koji je s Filharmonijom imao ovakve nesporazume... A s Filharmonijom su dosad nastupala najpoznatija imena klasične muzike, kao što su Julijan Rahlin, Sergej Krilov, Fazil Saj, Nemanja Radulović, Sara Čang, Aleksej Igudesman, Nikolaj Luganski i mnogi drugi.

Kako Kurir saznaje, do nesporazuma je došlo jer je Merkl od Filharmonije tražio za avionsku kartu novac u kešu, što nije predviđeno kao mogućnost. - Beogradska filharmonija se kao organizator koncerta, obavezuje da u dogovoru sa umetnikom izabere i plati avio prevoz, preko agencije koja je izabrana na tenderu. Normalno je da je na ovome menadžment orkestra insistirao. Međutim, predstavnici Merkla su na svoju ruku i bez konsultacije kupili avio kartu i još uslovljavali Filharmoniju da isplati novac za nju u kešu, pre prve probe dirigenta sa orkestrom - priča izvor Kurira upoznat sa celim slučajem.

foto: Wikipedia

Nakon što je otkazao koncert sa Beogradskom filharmonijom i objavio žestoke reči protiv ove kuće na svom Fejsbuku, a menadžment orkestra mu uzvratio najavom tužbe, dirigent Jun Merkl povukao je svoju objavu sa društvene mreže.

Podsetimo, nezadovoljan stavkom ugovora koji je već potpisao, Merkl je otkazao koncert sa orkestrom i to 60 sati uoči prve probe, a na svom fejsbuk profilu pozvao na bojkot orkestra rečima "Nemojte ići tamo, izdaće vas". Ova izjava objavljena je i na portalu Slipdisk koji se bavi događajima iz sveta klasične muzike, a menadžment Beogradske filharmonije je na istom mestu odmah podneo zvanično saopštenje u kome je objasnio da su predstavnici Merkla od njih zahtevali neprofesionalne mere prema kojima bi Beogradska filharmonija prekršila zakon.

Nakon reakcije Beogradske filharmonije i podrške koju je dobila, najpre od šefa-dirigenta Gabrijela Felca, kao i drugih dirigenata sa kojima je sarađivala, prvobitni post Juna Merkla je povučen i više se ne može naći na njegovom Fejsbuk profilu. Inače, nakon što je Merkl otkazao nastupe, na njegovo mesto je uskočio dirigent Uroš Lajović.

Kurir.rs/B.K.

Foto Wikipedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja