LEGENDARNA PESMA NASTALA JE PRE 7 DECENIJA: On je prvi otpevao Stani Ibar vodo! Evo čija je kompozija!
Foto: Privatna Arhiva

ZANIMLJIVO

LEGENDARNA PESMA NASTALA JE PRE 7 DECENIJA: On je prvi otpevao Stani Ibar vodo! Evo čija je kompozija!

Pop kultura -

Pesma koja se nalazi u špicama mnogih serija (poslednji ju je objavio Bora Đorđević), pevana je i u filmu “Podzemlje” Emira Kusturice nastala je pre sedam decenija.

Besmrtna pesma “Stan istani Ibar vodo” nastala je oko 1950. godine, a po prvi put ovu kompoziciju Dragiše Nedovića (1916-1966), narodnog pesnika i kompozitora iz Kragujevca otpevala je legenda narodne muzike Milan Babić.

foto: Privatna Arhiva

“To je najplodniji period u Nedovićevom stvaralaštvu kada su nastala i pesme “U Lijepom starom gradu Višegradu”, “Prođoh Bosnom”, “Tekla reka Lepenica” i mnoge druge” rekao je Dragan Gavrilović, čuveni inžinjer iz Kragujevca prilikom istraživanja “Glasa javnosti” kada se po prvi put i otkrilo da je Nedović autor čuvenih pesama za koje se do tada verovalo da su narodne.

Inžinjer Gavrilović, pored toga što je u Šumadiji ostavio dubok trag u svom poslu, tih godina sarađivao sa Nedovićem, i svirao je haromoniku. Zahvaljujući njegovom svedočenju mnoge legendarne pesme “Obraše se vinogradi dole kraj Topole”, “Lepe li su Nano Gružanke devojke”, “Teci teci hladna Jasenice”, ali i “Kad si bila mala Mare” u srpskoj javnosti “vraćene” su svom pravom autoru.

“Dragiši je bilo bitno da se njegove pesme pevaju. Mnoge do njih su pevane po kragujevačkim kafanama I pre nego što su snimljene. Recimo, sada je već poznato da je Himzo Polovina ukrao pesmu “U lijepom starom gradu Višegradu” I iz nje izbacio strofu u kojoj se pominje Srbija. Ali ta pesma je pevana u kafani “Park” koja danas više ne postoji. Njegov harmonikaš je zapisao note, Himzo stihove I jednsotavno je snimili” priča Gavrilović.

Tako je bilo i sa pesmom “Stani stani Ibar vodo” dok je nije snimio Milan Babić. Inače, malo je poznato da su dve legende Nedović i Babić i pre toga snimili jednu pesmu - “Siromah sam druže”, za koju se i danas veruje da je “dalmatinska” pesma.

foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track