REDITELJ JUŽNOG VETRA O NOVOM NAPADU NA SERIJU: Zbog hakera smo izgubili milion evra!
Foto: Nemanja Nikolić

Šok

REDITELJ JUŽNOG VETRA O NOVOM NAPADU NA SERIJU: Zbog hakera smo izgubili milion evra!

Pop kultura -

Razočaran: Nova epizoda je izašla na moj rođendan, 23. marta, i zamalo se nisam šlogirao. Odmah sam popio lekove za pritisak, kaže Miloš Avramović, kome se slično dogodilo i s filmom

Serija „Južni vetar“ ponovo se našla na meti hakera, a prošle nedelje neemitovanu epizodu uspeli su da postave na više internet sajtova.

Pravovremenom akcijom najveći broj postavljenih videa odmah je uklonjen, a linkovi su oboreni. RTS je u saradnji sa Odeljenjem za visokotehnološki kriminal MUP Srbije protiv svih lica koja postavljaju ovakve sadržaje na internet podneo krivične prijave zbog piraterije sa zahtevom za finansijsko obeštećenje.

Umalo završio u bolnici

Reditelj ovog ostvarenja Miloš Avramović kaže da zbog ovog poteza umalo nije završio u bolnici i da mu se to po drugi put dešava nakon neprijatnosti s filmom „Južni vetar“.

- Epizoda je baš izašla na moj rođendan, 23. marta, i zamalo se nisam šlogirao. Odmah sam morao da popijem lekove za pritisak. Nisam mogao da verujem da se to dešava ponovo i ceo dan sam bio u strahu da se ne pojave sve epizode serije. Šteta nije bila velika jer je tu epizodu pogledalo dva miliona ljudi, što je najviše od početka emitovanja - kaže Avramović za Kurir i dodaje: - Slično smo doživeli s filmom jer se pojavila kopija kad smo imali pola miliona gledalaca u bioskopima s velikom tendencijom rasta. Gubitak koji smo tada pretrpeli je bio između 500.000 i milion evra. Traumu vučem od filma, ali piraterija je pošast celog sistema. Mora se ovome stati na put da bismo u budućnosti imali još uspešnih ostvarenja koja će uspeti da ponove uspeh „Južnog vetra“ i da i u Srbiji repertoarski film bude održiv. Za hakere i pirate tražim najstrože kazne. Ljudi misle da mogu da rade šta hoće i da se izvuku lako iz cele priče, a to ne sme da bude dopušteno.

Zlatan Begović, pomoćnik direktora Direkcije RTS, ovim povodom kaže:

Kršenje zakona

- Iako razumemo da je interesovanje za kvalitetne domaće serije veliko, nećemo dozvoliti nelegalnu praksu pojedinaca, od kojih su neki verovatno i nesvesni da krše zakon. Nezakonitim postavljanjem premijernih filmova i TV serija na internet ugrožavaju se kreativna industrija, autori, glumci, produkcije i pružaoci medijskih usluga, koji su uložili znanje, talenat i rad, kao i znatna finansijska sredstva u njihovu kreaciju i proizvodnju. Zato će RTS, kao naša najveća medijska kuća, nastaviti da svim svojim kapacitetima i svojim autoritetom štiti kreativnu industriju od ovakvih i sličnih pokušaja kršenja autorskih prava.

Do kraja serije „Južni vetar“ ostale su još samo tri epizode, a reditelj kaže da će publika biti iznenađenja velikim finalom i sudbinom Petra Maraša.

O gej sceni Licemeri smo i malograđani

U poslednjoj emitovanoj epizodi „Južnog vetra“ publika je saznala da je policajac Stupar, kog igra Miloš Timotijević, gej. Avramović je šokiran napadima na glumca. - „Sopranovi“ su najbolja serija svih vremena, a tamo su na tu temu bile deset puta luđe stvari. Ovo je jedna scena, a Stupara smo napravili kao korumpiranog policajca i geja još pre snimanja. Nismo hteli time da se bavimo u filmu, a u seriji od tog nisam nameravao da pravim nešto veliko. Veoma me nervira to licemerje i malograđanštima u odnosu na Miloša Timotijevića i njegovu ulogu - poručuje Avramović.

foto: Printscreen/RTS

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track