FILM KOJI JE UBIO GLAVNE GLUMCE! Posle snimanja holivudskog SPEKTAKLA čak 92 dobilo RAK, a jedna odluka je bila KOBAN
Foto: Printscreen

Tragično

FILM KOJI JE UBIO GLAVNE GLUMCE! Posle snimanja holivudskog SPEKTAKLA čak 92 dobilo RAK, a jedna odluka je bila KOBAN

Pop kultura -

Holivudski megahit "Džingis Kan: Osvajač" ostaće upamćen kao jedan od najsmrtonostnijih. Film je počeo da se snima davne 1954, a ulogu mongolskog poglavice Džingis kana je tumačio Džon Vejn, a tatarsku princezu je igraka Suzan Hejvord. Iza njega je stajao čuveni Hauard Hjuz, pionir vazduhoplovstva i bogati producent.

foto: Printscreen

Tokom snimanja imali su problema sa nepristupačnim terenom, kao i sa velikim vrućinama, budući da su snimali u pustinji u Juti, koja je odgovarala scena azijskih stepa u kojima je osvajao Džingis Kan. Ova odluka pokazala se kao kobna po celu ekipu.

foto: Printscreen

Naime, izabrali su da snimaju na lokaciji nedaleko od ozloglašene oblasti za nuklearno testiranje u Nevadi. Više od 100 nuklearnih bombi stvaralo je radioaktivne oblake, visine nekoliko hiljada metara, čuje su smrtonosne čestice raznosili jaki vetrovi.

foto: Printscreen

Lokacija na kojoj su snimali film bila je prekrivena smrtonosnom prašinom.

Filmsku ekipu činilo je 220 ljudi, od kojih je čak 92 umrlo od raka.

Džon Vejn je umro od raka pluća, a Suzan Hejvord od raka mozga.

Hauard Hjuz se osećao krivim za brojne smrti jer je izabrao kobnu lokaciju. Kada je 70-ih primetio da filmska ekipa umire, platio je neverovatnih 12 miliona dolara da bi kupio sve poSve do njegove smrti, film nije prikazivan.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track