KURIR STARS NA DIVČIBARAMA: Ovo je drugi dom Vesne Čipčić, a evo šta tamo voli da radi!
Foto: Kurir

patrola

KURIR STARS NA DIVČIBARAMA: Ovo je drugi dom Vesne Čipčić, a evo šta tamo voli da radi!

Pop kultura -

U jednom od najlepših prirodnih krajolika naše zemlje, dovoljno blizu samog centra Divčibara, a opet udaljena taman toliko da zadrži epitet kućice iz bajke, smeštena je vikendica glumice Vesne Čipčić. Leto je godišnje doba kada u njoj provodi najviše vremena, a blizina Beogradu doprinosi tome da se u svoje ušuškano skrovište umetnica uputi kad god to poželi.

- U njoj često provedem i dobar deo zime, prošle sam, recimo, u prekidima na Divčibarama provela mesec dana. Čak sam i slavu dočekala u njoj. Od beogradskog doma deli me svega sat i dvadeset minuta vožnje, pa se dešavalo da sa Divčibara dođem u pozorište, odigram predstavu i noću se vratim - počinje priču glumica, koja se rado seća vremena kada je na ovoj planini ostajala i po pola godine.

foto: Kurir

Raj ispunjen najlepšim mirisima

- Moja ćerka Anja bila je mala kad smo ovde provodili po šest meseci. Imala sam malu kružnu baštu u kojoj sam sadila sve moguće povrće, a u čijem je centru bilo začinsko bilje. Bilo je tu svega, od krompira do jagoda, a što je najlepše, tamo je sve stizalo kasnije nego u Beogradu, pa kad ovde prođu jagode i mladi luk, mi odlazimo u vikendicu. Bašta zahteva veći angažman, trud i posvećenost, pa ne mogu trenutno da je gajim, ali bih rado sve ponovila - opisuje Vesna.

foto: Kurir

Glumica se u ovu planinu zaljubila davno, kada je na njoj boravila kao turista. - Sasvim slučajno, baš ispred ove kuće, fotografisao me je moj kum dok smo se skijama spuštali pored nje. Rekla sam da će, ako je jednog dana kupim, moja kuća ličiti na nju. Onda sam ljudima kod kojih sam iznajmljivala smeštaj ostavila svoj kontakt da mi jave ako saznaju da neko prodaje brvnaru ili vikendicu. Šest godina kasnije, javili su mi da se prodaje baš kuća u koju sam se zaljubila na prvi pogled. Zato volim da kažem da je ona našla mene, a ne ja nju - s osmehom nastavlja umetnica, koja ne uživa samo u sređivanju svog dvorišta već se kao osnivač Ekološkog društva Divčibare brine o očuvanju prirode cele okoline, a bila je inicijator podizanja tamošnje crkve.

foto: Kurir

- Naš divni sveštenik Stojadin Pavlović najviše je poneo na svojim leđima da dobijemo naš dragulj na Divčibarama, crkvu posvećenu Svetom Pantelejmonu. Kada je reč o Ekološkom društvu, bio je popriličan napor da ga formiram bez podrške valjevske opštine, kojoj se nije činilo da je to nasušna potreba, a evo i danas nam se pokazalo koliko moramo da vodimo računa o prirodi. Prošle godine sam dobila nagradu od Bistrih potoka i gospodina Božidara Mandića, što me je obradovalo jer je neko ipak zapazio da sam se bavila i brinula o Divčibarama. Danas sam ponosna kako izgleda ova naša planina, ali i na osnivače Mautin mjuzik festa, koji ju je učinio interesantnijom - opisuje glumica.

foto: Kurir

Skriveni talenat

Način na koji se Vesna ophodi prema prirodi odavno je postao nešto više od običnog uživanja u njoj. Ona je i odličan mikolog. - Divčibare su i ozbiljno stanište pečuraka, pa treba da budemo svesni i tog bogatstva, ali i činjenice koliko je kilogram tih pečuraka vredniji od raznih narandži i avokada koji nam zatrovani raznim hemikalijama stižu iz celog sveta. O pečurkama smo učili iz literature i slušali starije, pa smo jedne godine nas četvoro iz kuće nabrali 30 kilograma, a moj sin Ivan je kao petogodišnjak razlikovao četiri vrste pečuraka - dodaje umetnica, koja se raduje povratku na posao.

foto: Kurir

- Iako je neuobičajen rad u pozorištu tokom leta, uskoro i Anja i ja imamo probe s čuvenim berlinskim rediteljem Ersenom Montagom, za predstavu koja treba da zatvori Bitef. U avgustu počinje snimanje serije Milana Karadžića za RTS "Kalkanski krugovi". A i pozorišta smo se toliko zaželeli da bih sada i na poljani igrala - s osmehom završava glumica.

Jasmina Antonijević Milošević/ foto: Kurir

foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track