ALEKSA VUČKOVIĆ, NOVA NADA SRPSKOG ROKENROLA, ZA KURIR: Milan je najviše uticao na mene
Foto: Pavle Krstić

Intervju

ALEKSA VUČKOVIĆ, NOVA NADA SRPSKOG ROKENROLA, ZA KURIR: Milan je najviše uticao na mene

Pop kultura -

Dobri geni: Sledeći put oca Vladana Vučkovića, mladi muzičar osnovao je bend Lift, u kojem se s prijateljima sigurnim koracima penje ka vrhu

U vremenu kada se čini da mladima više ne pripada bunt, a samim tim ni rok, koji je oduvek važio za njegovog glavnog saveznika, Aleksa Vučković primer je da ipak nije sve baš tako. Već pet godina stvara i peva u bendu Lift, koji se u februaru predstavio široj publici na Beoviziji.

Kako ste se okupili?

- Svi smo iste generacije, družili smo se, a zajednički muzički afiniteti su nas dodatno povezali i aktivirali. Bubnjar Luka ponudio je nekoliko demo snimaka, koje smo uradili u modernim aranžmanima, i tako je kroz nekoliko singlova sa spotovima nastao i naš debi album „Prvi sprat“.

Zašto ime Lift?

- Kratko je, lako se pamti, a svi smo se složili da sugeriše brz uspon ka vrhu.

Kako biste približili vašu muziku onima koji nisu još čuli za vas?

- Novinski naslov jednog teksta koji nas je predstavljao glasio je: „Mladi su, ali vole rok“. Ranije se podrazumevalo da rok i bunt pripadaju mladima. Sada je to kuriozitet. Svakako, naš izbor je autorska, moderna rok muzika, bez kompromisa.

Ko su vam uzori?

- Linkin park, Mjuz, Tventi uan pajlots... Od domaćih bendova definitivno EKV.

Vaša boja glasa podseća na vokal Milana Mladenovića.

- Milan je svakako imao mnogo uticaja na mene kao pevača.

Imali ste zapažen nastup na Beoviziji s pesmom „Samo mi kaži“. Da li je to bio samo eksperiment ili želite da nastupate na Evroviziji?

- Gitarista Dimitrije i ja napisali smo pesmu, osetili da je hit i ušla je u konkurenciju, a zatim i u finale Beovizije. To je bila prilika da se najširoj publici predstavimo kao autori i izvođači. Nastupom smo potvrdili kvalitet i rešenost da budemo prisutni na muzičkoj sceni.

Šta nedostaje domaćoj sceni i koje su vaše ambicije i planovi?

- Raznovrsna je i sadržajna. Dostupna je na klik na internetu i moguće da svako napravi svoj izbor. Naša ambicija je budemo izbor za što više slušalaca. Planiramo da uskoro održimo koncert, koji smo bili primorani da odložimo jer je bio zakazan na dan kada je uvedeno vanredno stanje. Radujemo se okončanju epidemije.

Da li ste pisali nove pesme tokom pandemije?

- One nastaju svakodnevno. Uprkos situaciji, pronašli smo inspiraciju za stvaranje. Uobičajeno je za kompozitore da su tokom stvaralačkog procesa izolovani u studiju ili u kući. U tom smislu izolacija nas nije ometala. Naprotiv, tokom vanrednog stanja objavili smo i novi spot.

Kada će novi album?

- Spreman je, trenutak objavljivanja zavisi od dogovora sa izdavačem.

foto: Zlatko Đorđević

KRV NIJE VODA

Vladan Vučković Paja

Uz sina Aleksu se edukujem

Čuveni gitarista obeležava 20 godina rada, a iako je scenu delio s najvećim imenima naše muzičke scene, ne krije da još uči

Iako ga šira publika naviše poznaje kao muzičara koji prati Zdravka Čolića, profesionalna biografija Vladana Vučkovića Paje je neverovatna. Kao autor instrumentalne muzike objavio je devet albuma i nastupao sam iz prvog plana na festivalima: Nišvil, Belef, Valjevo džez festival, Zaječarska gitarijada, uz brojna domaća i međunarodna priznanja. Kao rezime dvadesetogodišnjeg autorskog rada objavio je trostruki album „20 dugih toplih leta“.

Da li ste sami birali put da budete „čovek iz senke“?

- Kao prateći muzičar Zdravka Čolića, član benda Piloti, pridruženi član Beogradske filharmonije i Novosadskog Big benda nastupao sam iz „drugog plana“ pod reflektorima Marakane, pariske Olimpije, Arene, Egzita, Sava centra, Kolarca... U takvoj kombinaciji provodim život na sceni, a nisam prošao kao u priči o Ikaru, koji je u ambiciji da se previše približi suncu izgubio krila.

Šta biste promenili u dve decenije dugoj karijeri?

- Tih dvadeset godina bilo je istorijski veoma turbulentno. U stvaralačkom smislu za mene su to bila lepa, duga i topla leta i ne bih ništa menjao.

Pripremate i deseti album „Misli o M.“ Kakve promene publika može da očekuje?

- Želeo sam da jubilej obeležim i novim albumom. Ono što se u muzici promenilo jeste način njenog plasiranja. U skladu s tim, novi album „Misli o M.“ publici predstavljam tako što svakog meseca tokom 2020. godine objavljujem po jedan video-singl. Spotovi su dostupni na mom oficijelnom Jutjub kanalu.

Da li u Srbiji danas može da se živi samo od muzike? - Može, to mogu lično da potvrdim.

Šta nas je korona naučila?

- Podsetila nam je da je zdravlje najveća vrednost i da je veliki značaj solidarnosti u kriznim vremenima. Potrebno je da ta solidarnost obuhvati i kulturu i samostalne umetnike.

Da li vas je pandemija lično promenila?

- Ubrzala je i pojačala komunikaciju u digitalnoj sferi. Na internetu sam sa svojim sinom Aleksom učestvovao u izvođenju kompozicije „Love of My Life“ uz Brajana Meja, čuvenog gitaristu grupe Kvin. To je bilo moje novo profesionalno iskustvo, koje je ranije bilo nezamislivo.

LJUBOMIR RADANOV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track