EGZIT, GUČA I BIR FEST TEK SLEDEĆE GODINE: Palić i Sarajevo po planu!
Foto: Nemanja Nikolić

OTKAZANO

EGZIT, GUČA I BIR FEST TEK SLEDEĆE GODINE: Palić i Sarajevo po planu!

Pop kultura -

Muzički festivali u Srbiji neće biti održani ovog leta.

foto: Profimedia

Egzit, Guča, Bir fest, Nišvil i Lovefest zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji odloženi su za 2021. godinu. Naša zemlja biće jedna od retkih gde kultura neće potpuno stati i biće po planu održan 27. Festival evropskog filma Palić.

foto: promo

On je planiran u novom terminu, od 8. do 14. avgusta na Paliću i u Subotici, u organizaciji Otvorenog univerziteta, a danas su nam potvrdili da nije doneta odluka o otkazivanju. Festival se tradicionalno održava na više lokacija, među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Jurosinema, Abazija i Lifka. Organizatori najavljuju više od 100 filmova, premijeru ostvarenja o Svetozaru Miletiću "Ime naroda" Darka Bajića i dolazak Mirjana Karanović.

foto: Aleksandar Jovanović

Nakon njega od 14. do 21. avgusta i Sarajevo bi trebalo da ugosti filmske radnike. Publika 26. Sarajevo film festivala imaće priliku da uživa u potpuno novom doživljaju filma, ali i novoj dimenziji kulture.

Dobili su novu modernu bioskopsku dvoranu, ali dosad nisu poznati gosti i zvezde iz inostranstva. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj do daljeg su odloženi Motovun film festival i Pula, saopštili su organizatori. Neki od letnjih festivala u Srbiji mogu da se dese još u izmenjenom formatu.

foto: Promo

- Imajući u vidu trenutno pogoršanje zdravstvene situacije, ono što je već sada sigurno, uobičajenih festivalskih izdanja sa više desetina hiljada ljudi ove godine neće biti.

Kao alternativu potpunom otkazivanju, razmatramo opciju u kojoj bi se festivali simbolično desili sa nekoliko stotina, ili ako zdravstvena situacija dozvoli, nekoliko hiljada ljudi, koliko je tokom leta dozvoljeno širom Evrope - stoji u pismu koje su zajedno potpisali predstavnici Egzita, Bir festa i drugih manifestacija.

Sajam knjiga

Čeka se konačna odluka

foto: Zorana Jevtić

Sajam knjiga biće održan po planu od 25. oktobra do 1. novembra, samo je pitanje za koji broj ljudi. Već sada je gotovo sigurno da veliki broj pisaca iz inostranstva neće moći ili hteti da doputuje. Takođe, ni posetioci iz našeg okruženja BiH, Crne Gore, Hrvatske ne mogu da planiraju dolazak.

Organizatore očekuju još dva sastanka u avgustu i septembru, kad će biti doneta konačna odluka. - Ponašamo se i pripremamo kao da će Sajma biti, uz napomenu da je ključni preduslov za ili protiv povoljna ili nepovoljna situacija vezana za epidemiju kovida 19 - izjavio je ranije za Kurir gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Kurir.rs/ Ljubomir Radanov/ Foto: Nemanja Nikolić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track