Najnovije vesti

SUDBINA! GORAN PASKALJEVIĆ POSLEDNJU NAGRADU DOBIO POLA SATA PRE VESTI O SMRTI: U njegovim rukama ŽIVOJIN PAVLOVIĆ
Foto: Zorana Jevtić

tuga

SUDBINA! GORAN PASKALJEVIĆ POSLEDNJU NAGRADU DOBIO POLA SATA PRE VESTI O SMRTI: U njegovim rukama ŽIVOJIN PAVLOVIĆ

Pop kultura

Trinaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE otvoreno je večeras, a na svečanoj ceremoniji trebala je da bude uručena nagrada „Živojin Žika Pavlović“ našem proslavljenom reditelju Goranu Paskaljeviću, za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu.

Organizatori su saopštili publici da Paskaljević, nažalost nije mogao da prisustvuje ceremoniji otvaranja, a samo pola sata kasnije stigla je vest da je preminuo u Parizu.

Jedan od najcenjenijih evropskih reditelja nezavisnog filma, svoj prvi igrani film „Čuvar plaže u zimskom periodu” snimio je 1976. godine, i od tada je snimio preko 30 dokumentarnih i igranih ostvarenja širom sveta. Reditelj je kultnih ostvarenja „Poseban tretman”, „Varljivo leto ‘68”, „Bure baruta”, i mnogih drugih. Prošle godine je premijerno prikazan njegov novi film „Uprkos magli” s kojim gostuje na domaćim i internacionalnim festivalima.

Povodom nagrade Goran Paskaljević je izjavio: „Živojin Pavlović nije bio samo moj prijatelj, već i moj uzor. Učio sam iz njegovih filmova isto onoliko koliko sam učio o filmu na Praškoj akademiji. On je presudno uticao na moje stvaralaštvo koje je u početku bilo blisko crnom talasu, ali sam ja dodao malo češkog humora kako bih izbegao cenzuru. Velika mi je čast da primim nagradu koja nosi njegovo ime”.

foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs / Ljubomir Radanov / MM.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...