BEZ GORANA PASKALJEVIĆA SMO KAO BEZ PRSTA NA RUCI: O velikom reditelju za Kurir govore njegovi drugari sa studija iz Praga
Foto: EPA

Sećanje

BEZ GORANA PASKALJEVIĆA SMO KAO BEZ PRSTA NA RUCI: O velikom reditelju za Kurir govore njegovi drugari sa studija iz Praga

Pop kultura -

Otišao je jedan od najznačajnijih filmskih reditelja u poslednjih pola veka na prostoru Srbije i bivše Jugoslavije, ovim rečima se od velikog Gorana Paskaljevića opraštaju preko Kurira njegovi prijatelji i kolege Lordan Zafranović, Goran Marković i Irfan Mensur.

Paskaljević je iznenada u 74. godini preminuo pre dve večeri u Parizu, a kao autora uvek su ga vezivali uz Markovića, Zafranovića, Rajka Grlića i Srđana Điđu Karanovića, jer su bili studenti režije na čuvenoj filmskoj akademiji FAMU u Pragu.

Češka filmska škola Zrafranović, Grlić, Karanović i Marković
Češka filmska škola Zrafranović, Grlić, Karanović i Markovićfoto: Damir Dervišagić

- Goran je došao kao poslednji na akademiju iz te naše grupe. Mi smo imali iza sebe već neke filmove. On je stigao na studije neiskusan i naravno da smo mu pomagali. Došao je s jednom kulturom koja nas je fascinirala. Proveli smo sjajne četiri godine zajedno - kaže Zafranović i nastavlja:

- Bili smo bliski prijatelji. Svaki put kad je radio neki film, zvao je da traži savet. Strašno je što je otišao. Osećam se kao da su mi odsekli prst na ruci. Mi jesmo različiti, ali smo se držali zajedno. Imali smo različit pogled na svet. On će nam mnogo faliti. Za mene je uvek bilo veselje kad bi neko od nas petorice osvoji neku nagradu. Mi smo svi izašli iz istog jajeta. Hteli ili ne, uvek će nas povezivati. Paskaljević će biti uvek na vrhu te petorke jer je proslavio srpski i jugoslovenski film u svetu.

foto: Damir Dervišagić

I njegovog imenjaka Gorana Markovića veoma je potresla vest o smrti dragog prijatelja.

- Paskaljevićevi filmovi su se bavili malim, obespravljenim ljudima s periferije života, koji su veličali snagu čoveka u teškim, ponekad strašnim okolnostima. Stari, deca, bolesni i siromašni bili su njegovi junaci. Gajio je veliku ljubav prema njima i bio ne njihovoj strani u svim svojim filmovima. Saosećanje je bila glavna karakteristika stvaralaštva Gorana Paskaljevića - smatra Marković.

foto: Damir Dervišagić

Veliki reditelj pomogao je mnogim glumcima da izgrade ime, a među prvima Irfanu Mensuru.

- Posle završene zatvorene premijere predstave "Kazabalkan", po tekstu Gorana Stefanovskog, u Zaječaru i slavlja javili su mi da je preminuo Goran. Cela ekipa je bila u šoku. Nisam ni znao da je bolestan. On je obeležio početak moje karijere sa svoja dva filma "Čuvar plaže u zimskom periodu" i "Čovek koji je voleo vozove". Paskaljević je uspeo da izgradi prepoznatljivu filmsku estetiku. Srbija i region dužni su da se poklone jednom takvom intelektualcu. Lepo je i divno je što iza njega ostaje sin Vladimir, jedan Paskaljević, koji je našao mesto u svetu filmu. Prezime će nastaviti da živi u filmskom svetu - naglašava Mensur.

foto: Dragan Kadić

Veliki reditelj snimio je više od 30 dokumentarnih i 13 igranih filmova. Među poznatim Paskaljevićevim ostvarenjima su "Pas koji je voleo vozove", "Poseban tretman", "Zemaljski dani teku", "Varljivo leto '68", "Suton", "Bure baruta", "Tango argentino".

Kurir/ Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track