BOŽE, UČINI DA UMREM, PLATIĆU! Pavle Vuisić ostavio je čak 3 TESTAMENTA, a na sahrani su samo bili SVEŠTENIK i UDOVICA!
Foto: Printscreen

sećanje na velikog glumca

BOŽE, UČINI DA UMREM, PLATIĆU! Pavle Vuisić ostavio je čak 3 TESTAMENTA, a na sahrani su samo bili SVEŠTENIK i UDOVICA!

Pop kultura -

Bard srpskog glumišta Pavle Vuisić napustio nas je pre tačno 32 godine, 1. oktobra 1988. nakon duge i teške borbe sa karcinomom u 62. godini.

Pavle je rođen 12. jula 1926. godine u porodici Vuisić. Otac mu se zvao Miša, majka Radmila, a imao i mlađeg brata Dušana Vuisića koji je takođe bio glumac.

On je studirao Pravni fakultet, koji nije uspeo da završi, a radio je kao novinar i radio voditelj. Glumom je počeo da se bavi u Pančevačkom pozorištu, gde je statirao u ratnim filmovima, a prvu ozbiljniju ulogu dobio je u ostvarenju "Čudotvorni mač" 1950. godine.

Pokušao je da upiše Fakultet dramskih umetnosti, ali u tome nije uspeo, pa je postao jedan od najuspešnijih glumaca bez akademskog obrazovanja.

Filmografija Pavla Vuisića iznosi 177 jedinica, pri čemu je Pavle glumio u 129 dugometražnih filmova, 17 serija, 14 TV filmova, šest mini televizijskih serija i pet kratkih TV filmova. Najpoznatija uloga mu je svakako uloga u seriji "Kamiondžije" odakle mu je i ostao nadimak Paja Čutura.

Bio je boem, umetnik, voleo je da čita, ali i da piše, a celog života bio je zaljubljen u svoju suprugu Mirjanu Vuisić, koju je zvao Sula. Njih dvoje su bili u braku punih 30 godina, ali nažalost nisu imali dece.

foto: Printscreen

Mirjana je čuvala sve njegove pesme i rukopise, koji su pre nekoliko godina i objavljeni. Paja se stideo onoga što je pisao, pa je Mirjana njegove pesme čuvala i skrivala od njega samog.

Malo ljudi zna da je Vuisić bio strastveni pušač, te da se čitavog života nije odvajao od svoje lule. 1981. godine ustanovljena je nagrada "Pavle Vuisić" koja se dodeljuje glumcu za živtno delo. Ova nagrada se ranije zvala "Slavica", a od 1994. godine nosi naziv po legendarnom Paji.

Pesnik u duši

Malo je poznato da je za života pisao stihove kojima mahom nije bio zadovoljan.

"Želim da umrem. Bože, koji si svemoguć, učini tako i budi miran, platiću. Znam, i ti si korumpiran... - glasi jedna od pesama koje je napisao Pavle Vuisić.

Nije želeo da iko prisustvuje pogrebu osim njegove žene, a u poslednjoj verziji od tri njegovog testamenta piše.

- Molim da se smrt objavi tri dana posle pogreba. Želeo je da umre nečujno, da to ne bude vest. Niko da ne slavi život koji on nije voleo. Na sahrani nije bilo nikog, samo njegova Mirjana. Nije bilo umrlice, ni slike. I jedan pop kog je dovela. I nije mu rekla ko je pokojnik.

- Samo sam rekla da se zove Pavle... - navela je njegova udovica.

Tako je sahranjen rab božiji Pavle. Inače, nije verovao u Boga. Pop je tu bio - iz inata, kako je Pavle i vodio dobar deo života.

foto: Printscreen

Niko osim lekara i supruge Mirjane nije znao da je preminuo Pavle Vuisić, velikan srpskog glumišta. Čak ni za njegov pogreb niko nije znao osim, opet, supruge Mirjane i sveštenika. Tako je želeo čuveni Paja, najveći "namćor" i osobenjak kog pamte kamere srpskog filma. Čim se razboleo, Pavle Vuisić se sakrio od svih. Samo je supruga Mirjana znala gde se nalazi i nije smela da obavesti nikoga, čak ni ljude koji su možda mogli da mu pomognu. Paja je znao sve, samo nije znao šta će sa sobom. Razmišljao je i o tome da digne ruku na sebe, ali se plašio da ostavi Mirjanu koja nije bila spremna za kraj. Zato je čak godinu i osam meseci pre smrti napisao "preteće" pismo. U svojevrsnoj oporuci Vuisić je tražio da se za njegovu smrt ne sazna tako lako. I tako je i bilo. Pavlovom pogrebu su prisustvovali samo supruga Mirjana, zvana Sula, i sveštenik – ali ni on nije znao koga sahranjuje. Svi ostali – poznanici, filmadžije, sindikati, fabrike koje su se raspitivale kako da odaju počast glumcu, cela Jugoslavija je za njegovu smrt i pogreb saznala je kasnije.

foto: Printscreen

kurir.rs/pink/nedeljnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track