NEMAM DRUŠTVENE MREŽE, SVE JE TO LAŽNI SVET! Nenad Jezdić za Kurir o novom filmu, koroni, spasenju i sajber društvu!
Foto: Vladimir Šporčić

otvorio dušu

NEMAM DRUŠTVENE MREŽE, SVE JE TO LAŽNI SVET! Nenad Jezdić za Kurir o novom filmu, koroni, spasenju i sajber društvu!

Pop kultura -

Glumac Nenad Jezdić svom bogatom opusu dodaće još jedan lik kriminalca u ostvarenju "Vikend sa ćaletom" Miroslava Momčilovića. Film stiže u bioskope 29. oktobra, a zaplet se bazira na tome da teško bolesni otac Kašika želi da provede dva dana sa svojim sinom Ognjenom, koga dugo nije video.

- Žanrovski je ovaj film paradoksalno određen kao tužna komedija i ja se pitam šta je to tačno, kako se igra, kako se stvara, kako nastaje. To mi je bila polazna tačka za tumačenje mog lika i samog scenarija i kada sagledam sve šta smo dobili i šta smo odigrali, moram reći ono što sam nedavno izjavio, da je ovo definitivno moja najluđa i najbolje napisana uloga. Umalo da ostanem bez nje - kaže Jezdić.

foto: Vladimir Šporčić

Opet igrate kriminalca.

- Mnogi na te karaktere kakav je Kašika gledaju prilično banalno, ali posao dramskog umetnika na filmu, televiziji ili pozorišnoj sceni jeste da likove učini emotivnim i zato je ovaj film tužna komedija. Moj junak, tako strog, prek i rigidan, tokom ta 72 sata neverovatno se otvori i prvi put u životu mu se desi da pruži ljubav sinu.

Kako je izgledao rad na ovom filmu koji govori o mladim ljudima, sajber-životu...?

- Svaki život se vodi svojom logikom. Smisao filma i pozorišta jeste da učini stvari emotivnim i da ih opravda. Moj lik jeste s one strane zakona, a ono što ga čini paradoksalnim jeste što je Kašika prvi put u životu dobio šansu da sve emocije izbaci iz sebe i destruktivan odnos prema životu pretvori u suprotnost. Dopušta sebi da otkrije ljubav i istinsku emociju i pruža mogućnost da tu ljubav primi od sina s kojim ne provodi vreme. Mića je napravio divan scenario. Nisam ovakav film snimio, niti sam imao ovakvu ulogu. Divna je izreka: "Više veruj svojim očima, nego tuđim rečima" i šta god da kažem o "Vikendu s ćaletom", nemojte mi verovati. Ko je Kašika, a ko Ogi i njegova verna senka Bata Konj, videćete u bioskopu.

foto: Promo

Kako se borite u današnjem svetu Jutjuba, Instagrama...?

- Više puta sam taj svet definisao kao lažni svet. Kad mi danas pokušavamo da ostvarimo kontakt, to je nezamenljivo. Sajber-svet podrazumeva lažni identitet i profil i jedno kazivanje bez filtriranja. Nemam mreže i profile. I vi novinari ste krivi za takvo stanje. Donosite pogrešne zaključke i intrigantne stvari stavljate u naslove, a to mene vređa. Voleo bih da taj sajber-svet i život koji mi živimo bude iskreniji i sa više vere i ljubavi prema bližnjem svom.

Za vas nema pauze. Da li ste srećni što toliko radite?

- Izjavio sam to jednom i opet ću da ponovim. Čuo sam jednu staricu koja je rekla: "Daj mi, bože, samo da mogu da radim." Radio sam i kad je kovid bio u zenitu i lakše sam to podneo uz svoje voćke na svom placu u Valjevu.

U čemu je spas?

- Nisam merodavan da govorim o tome. Mislim da svako u ovoj stvarnosti u kojoj živimo mora da pronalazi svoje šanse i puteve svog spasenja.

BONUS VIDEO:

Kurir/ A. Čanović - Lj. Radanov, foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track