NA TITULU U MONTEVIDEU JURILI SMO SA 10 FUDBALERA! Ljubiša Stevanović Leo odigrao je sva tri meča, A EVO ŠTO GA NEMA U FILMU!
Foto: RTS promo

HIT PRIČA

NA TITULU U MONTEVIDEU JURILI SMO SA 10 FUDBALERA! Ljubiša Stevanović Leo odigrao je sva tri meča, A EVO ŠTO GA NEMA U FILMU!

Pop kultura -

Zahvaljujući filmu i popularnoj seriji "Montevideo, bog te video" Dragana Bjelogrlića, danas svi znaju za Mošu, Tirketa i istorijski uspeh reprezentacije Jugoslavije na prvom Svetskom prvenstvu u Urugvaju 1930. godine.

foto: Printskrin/Instagram

Međutim, u seriji "Montevideo, vidimo se", koji se trenutno reprizira na Radio-televiziji Srbije, naša reprezentacija se bori za titulu samo sa desetoricom fudbalera, a u timu nema Ljubiše Stevanovića Lea. On je odigrao sva tri meča za reprezentaciju Jugoslavije u Montevideu, protiv Brazila, Bolivije i Urugvaja, ali se njegov lik uopšte ne pojavljuje u filmu i seriji. Aleksandra Filimonovića, koji ga je igrao u prvom delu, pitali smo da nam objasni zašto se ne pojavljuje u nastavku priče.

foto: Nemanja Pančić

- Došao sam u Srbiju tri meseca posle kastinga za prvi deo filma, a nekoliko dana pred početak snimanja saznao sam za novu audiciji i otišao na probu. Za Lea dotad nisu našli odgovarajućeg glumca, pa ga nije bilo ni u scenariju. Bjela je na licu mesta ubacivao poneku repliku, međutim, kako je glavnina scenarija već bila napisana, a Leova uloga se nije dovoljno raširila do kraja prvog dela, nismo nastavili saradnju u drugom - objasnio je glumac, koji trenutno živi u Holivudu.

foto: Printscreen

Reditelj ovog ostvarenja Dragan Bjelogrlić nije Aleksandra zamenio drugim kolegom, već njega jednostavno nema ni u filmu, a ni u seriji. Poznati sportski novinar Vladimir Stanković, autor knjige "Montevideo, bog te video", opisuje Lea kao stub odbrane naše reprezentacije, a današnjim rečnikom rečeno, on bi bio neki moderni Nemanja Vidić. Stefanović je rođen u Beogradu 4. januara 1910. godine, a ceo život je posvetio fudbalu. Igrao je na poziciji centarhalfa, prvo u Vardaru, a zatim u Jedinstvu. Tokom 1928. igrao je za BSK, odakle je, kad je završio gimnaziju, otišao na dalje školovanje prvo u Brisel, a zatim u Monpelje, gde je upisao pravo. Zajedno sa Ivicom Bekom igrao je za Set, sa kojim je osvojio Kup 1930. U Francuskoj je kasnije igrao i za Nim, Sent Etjen, Tuluz i Olimpik Avinjon, u kojem je i završio karijeru zbog teže povrede kolena. Preminuo je 1978. godine, daleko od rodne Srbije.

Šta ne odgovara istini

- Živković, koga glumi Nikola Đuričko, nije putovao u "Montevideo" - Novinar Bora Jovanović, kog tumači Žika Todorović, nije pio, a predstavljen je kao alkoholičar - Dragoslav Mihajlović Vampir nije bio fabrički radnik, već je radio za policiju - Mladi Aleksandar Tirnanić Tirke bio je "čudo BSK", ali nije otkriven na Čuburi, već je igrao u SK Olimpiji - Na Svetskom prvenstvu nije ograna utakmica za treće mesto sa Amerikancima

Kurir/ Foto: RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track