VELIKI ČOVEK! VOJA BRAJOVIĆ O KOLEGI: Mustafa Nadarević je hteo decu da mi skloni tokom bombardovanja! BIO MI JE KAO BRAT!
Foto: Dragana Udovičić

Sećanje kolega

VELIKI ČOVEK! VOJA BRAJOVIĆ O KOLEGI: Mustafa Nadarević je hteo decu da mi skloni tokom bombardovanja! BIO MI JE KAO BRAT!

Pop kultura -

Mustafa Nadarević nikad nije bio zvezda na onaj način na koji su to Boris Dvornik ili Rade Šerbedžija, ali, kako za Kurir kaže njegov kolega Irfan Mensur, bio je najbolji.

- On je bio glumac iznad svih nas koji smo se pojavili na sceni. Mustafu sam gledao više puta u pozorištu kao sjajnog Dunda Maroja. Radio je stvari i pronalazio rešenja kakva ne očekuješ od glumca - priseća se Mensur.

foto: Ana Paunković

Irfan je ponosan što je imao priliku da deli kadar s kolegom.

- Radili smo zajedno seriju "Priče iz fabrike" i film "Mirus dunja", gde mi je igrao starijeg brata. Kad si s njim u kadru, ne osetiš da stvara, to je tek izlazilo na videlo kad bi se prikazao film. Bio je drag čovek i vrlo otvoren i posvećen poslu. Umeo je da se druži. Bio je duhovit i voleo meraklijski da pije, što je važno u životu. Sećam se posebno jedne prilike kad je došao iz Zagreba na dodelu Dobričinog prstena Voji Brajoviću. Bio je potresen celim događajem, a priznanje je doživeo i kao svoju nagradu i nagradu za celu jednu generaciju - iskren je Mensur.

foto: Dragana Udovičić

U filmskom i pozorišnom opusu Mustafe Nadarevića dominiraju uloge intelektualaca. On nije želeo ni hteo da igra heroje i ljubavnike. Bio je glumac sjajne transformacije. Bio je najbolji u ulogama raspolućenih, slabih i faličnih likova, ali i likova koji iza bezopasne fasade kriju (samo) destrukciju i mrak. Nakon rata u Srbiji je sarađivao s pokojnim rediteljem Goranom Paskaljevićem na filmu "Kad svane dan".

foto: Marina Lopičić

I Voja Brajović potvrđuje reči svog kuma Irfana.

- Mustafa i ja smo imali odnos kao braća. Kad je bilo bombardovanje, zvao me je svake nedelje da pita šta nam treba i nudio se da sačeka moju decu na granici. Rekao mi je da se čuvam i da ne izgubim glavu. To neću stići da mu vratim. Hvala je malo za to - objašnjava Brajović.

Bard srpskog glumišta smatra da Mustafu Nadarevića čine velikim njegove pozorišne uloge.

- Mustafa je glumac koji je postavljao visoko lestvice u svim žanrovima koje igra, od komedije, tragedije od drame, bilo da je igrao Šekspira, Držića bilo Krležu. Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak i ponosni smo što smo ga imali - zaključuje Brajović.

foto: Dado Đilas

I najveći naš živi dramski pisac Dušan Kovačević imao je priliku da sarađuje s Nadarevićem.

- Mustafa je bio jedan od najdarovitijih glumaca bivše Jugoslavije. Igrao je repertoar od klasične drame do komedije. Igrao je u svih žanrovima i ne zna se u kojem je bio bolji. On je imao tu nesreću i zlu sudbinu da tokom devedesetih godina menja mesta boravka, živi od grada do grada i od pozorišta od pozorišta. Žao mi je što nas je napustio. On spada u dobre ljudi s velikim darom. Odigrao je više od 200 izvođenja mog "Balkanskog špijuna". To je bio naš možda i poslednji susret, kad sam video koliko je darovit - poručio je Kovačević.

Poznati glumac Mustafa Nadarević preminuo je u nedelju u 78. godini posle duge i teške bolesti. Između ostalog, igrao je u filmovima "Otac na službenom putu", "Već viđeno", "Gluvi barut", "Savršeni krug", "Ničija zemlja", "Duga mračna noć" i "Nafaka". Živeo je i radio u mnogim gradovima bivše Jugoslavije, a najveći deo života proveo je u Zagrebu. Mustafa će po sopstvenoj želji biti sahranjen u krugu porodice.

foto: Dragana Udovičić

Vlasta Velisavljević: Tekst je čitao s puškica

I Vlasta Velisavljević radio je na nekoliko projekata s Nadarevićem, a posebno pamti snimanje serije "Lud, zbunjen, normalan", gde je njegov partner igrao čuvenog Izeta. - Zvali smo ga Muja. Jednom prilikom me je na snimanju serije "Lud, zbunjen, normalan" pitao: "Ti ceo tekst govoriš napamet i učiš?"

On nije mogao da pamti sve replike, a već tada je bio ozbiljno bolestan. Pisali su mu tekst po tablama. Ceo studio je bio oblepljen puškicama - priseća se Vlasta za Kurir.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track