SRAMNO! TRI FILMSKA UDRUŽENJA PROTIV KANDIDATURE DARE! Trivan: Neko želi da spreči da svet vidi istinu o Jasenovcu
Foto: Aleksandar Letić

srbija opet podeljena

SRAMNO! TRI FILMSKA UDRUŽENJA PROTIV KANDIDATURE DARE! Trivan: Neko želi da spreči da svet vidi istinu o Jasenovcu

Pop kultura -

Tri udruženja filmskih radnika - Asocijacija filmskih reditelja, Udruženje dokumentarista Srbije i Udruženje producenata Srbije - traže poništenje konkursa i izbor filma "Dara iz Jasenovca" za našeg predstavnika za Oskara. Oni su istog dana kad je saopštena odluka komisije Filmskog centra Srbije uputili dopis Ministarstvu kulture i informisanja u kome ukazuju na nekoliko nepravilnosti.

- Prinuđeni smo da vam se obratimo u vezi sa propustima u sprovođenju procedure izbora domaćeg kandidata za nagradu Oskar i kršenjem uputstva o istom. Sa zadovoljstvom smo pozdravili činjenicu da je FCS ove godine preuzeo sprovođenje procesa izbora nacionalnog kandidata za nagradu Oskar. Smatramo da je FCS institucija koja je za to relevantna i koja treba da predstavlja struku - navodi se, između ostalog, u njihovom dopisu. Među spornim odlukama navode se i sam način izbora članova komisije, jer je od Grupacije za kinematografiju traženo da predloži četiri svoja člana, od kojih će dvoje biti izabrani za članove komisije, ali je ipak izabrana samo jedna osoba.

foto: Damir Dervišagić

Na iste propuste ukazuje i reditelj Stevan Filipović.

- Daleko smo mi od Oskara. Problem su kolege, članovi najjačih interesnih grupa i način na koji su širom otvorili vrata uticaju politike na naš posao. Naravno, problem je i način na koji mi ostali saučestvujemo u tome - često okretanjem glave na drugu stranu. Ovde ne mislim na odluke o "nominacijama" i sitnim novcima, već na ključne odluke koje omogućavaju da filmovi iz takvih Potemkinovih trka postoje - napisao je Filipović za Peščanik.

foto: Privatna Arhiva

Jelena Trivan, predsednik UO FCS, kaže za Kurir da neutemeljeni i tendenciozni napisi o izboru nacionalnog predstavnika za Oskara štete samo Srbiji i njenom kandidatu.

- FCS je zvanično uputio demanti i opovrgao taksativno sve navode o nekakvim nepravilnostima. Izbor se sprovodio uz poštovanje i američkog pravilnika za Oskara i uputstva FCS, a u njemu su učestvovala reprezentativna filmska udruženja, od AFON, UFGS i UDUS, a u komisiji je bio i jedini Srbin koji je član Američke akademije Dan Tana. Nadležno ministarstvo je sve vreme aktivno bilo uključeno u proces - objašnjava Trivanova i nastavlja:

- Međutim, bojim se da priča o procedurama ima neku drugu pozadinu u koju nemam nameru da ulazim, sem da javno upitam: Pošto se Američkoj akademiji dostavljaju kandidati do 1. decembra i jasno je da je s kandidovanjem završeno, da li je ideja da se pravljenjem neosnovanih napada spreči da naša zemlja uopšte ima kandidata za Oskara i ako jeste, zašto se to dešava kada Srbija želi da predstavi svetu istorijsku istinu o Jasenovcu?

foto: Aleksandar Letić

Ceo slučaj nisu želeli da komentarišu producent filma Maksa Ćatović i reditelj Predrag Gaga Antonijević.

Glasovi komisije

1. Dara iz Jasenovca 11

2. Ime naroda 5

3. Otac 4

Kurir/ Foto: Aleksandar Letić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track