Najnovije vesti

ŽENE SU LUDELE ZA NJIM, A MUŠKARCI BRIJALI OBRVE! Igrao je najteži lik ŠILJE u Sivom domu, a posle te uloge sve se promenilo
Foto: Printscreen

bio idol Mladih

ŽENE SU LUDELE ZA NJIM, A MUŠKARCI BRIJALI OBRVE! Igrao je najteži lik ŠILJE u Sivom domu, a posle te uloge sve se promenilo

Pop kultura

Žarko Laušević je zahvaljujući ulozi Šilje u kuItnoj seriji "Sivi dom" postao glumačka zvezda i idol mladima! Ova drama reditelja Darka Bajića snimana je tokom 1984. i 1985. godine i govori o sudbinama dece iz popravnog doma.

Serija se premijerno emitovala tek od februara 1986. Do tada je Lauš imao samo manje epizodne role, ali to se odjednom promenilo...

Žarko Laušivić
foto: Printscreen

- Iznad svih ostalih fantastičnih glumaca koji se pojavljuju u seriji, najviše se istakao Laušević. Imao je najtežu ulogu Šilje, koji tokom svih 12 epizoda gotovo da i ne progovara. Ta uloga ostavila je veliki pečat u njegovoj karijeri i mislim da nikad posle toga nije odigrao tako zahtevnu rolu - ispričao je jednom prilikom scenarista Gordan Mihić i dodao da je odmah nakon emitovanja te serije zavladala prava histerija za Žarkom, koji je tada imao 26 godina.

 - Znam da je tada ženski deo populacije ludeo za njim! Mnogi muškarci, naročito srednjoškolci, brijali su jedan deo desne obrve, baš kao što je Žarko imao u seriji. U mnogim emisijama tada su njegov talenat upoređivali sa velikim holivudskim zvezdama poput Mikija Rurka.

„Sivi dom" nije otkrio samo Lauša. U toj seriji prve značajnije uloge u karijeri ostvarili su Zoran Cvijanović, Mirjana Joković, Bane Vidakovića i Branislav Lečić.

- Pre Crnog u "Sivom domu" već sam imao nekoliko uloga negativaca. Kada sam od reditelja dobio ponudu, strahovao sam da je prihvatim jer nisam želeo da me publika na početku karijere upamti po negativnim rolama. Da nisam prihvatio da igram Crnog, sigurno bih mnogo izgubio! - priznaje Lečić i objašnjava čemu ga je naučila ta serija:

- Najvažniju lekciju - da nema uspešnog pojedinca bez tima i da je iluzija svaka želja da se sam ostvariš. To se ne odnosi samo na glumu već i na posao lekara, advokata, sudije, policajca, sportiste, političara, novinara...

Sivi dom
foto: Printscreen

Reditelj Darko Bajić otkrio je da je nakon serije napravljen i istoimeni film, ali nikad nije prikazan, ni u bioskopima ni na televiziji. Sećam se da je producent Đorđe Zečević tada pitao Žarka Lauševića i mene: "Što ne napravite film od toga?" Mi smo to na kraju i uradili, ali na VHS kaseti. Taj film se nikada nije prikazao - kaže Bajić.

Ostale uloge u seriji igrali su Velimir Bata Živojinović, Miša Janketić, Željka Cvjetan, Dubravko Jovanović, Dragan Nikolić, Mima Karadžić..

Žarko Laušivić
foto: Printscreen

kurir.rs/Hit

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...