NA BOŽIĆ STALO SRCE GRADITELJA JOVANA POPOVIĆA! Napravio je 205 violina, od kojih je više od 30 poklonio deci! BIO JE JEDINSTVEN!
Foto: Privatna Arhiva

Veliki gubitak za srpsku kulturu

NA BOŽIĆ STALO SRCE GRADITELJA JOVANA POPOVIĆA! Napravio je 205 violina, od kojih je više od 30 poklonio deci! BIO JE JEDINSTVEN!

Pop kultura -

Na Božić je iznenada stalo srce najpoznatijem graditelju violina Jovanu Popoviću iz Zemuna, koji će biti sahranjen u petak u Beogradu, što su za Kurir potvrdili njegovi saradnici.

Jovan je bio jedan od malo njih u Srbiji koji se bave ovim gotovo izumrlim zanatom. Iza sebe je ostavio niz uspeha, a neki od najvećih violinista današnjice sviraju na njegovim instrumentima. Zanatu je naučio i svoju suprugu Biljanu, koja je jedina žena u našoj zemlji koja se bavi ručnom izradom violina.

Jovan Popović
foto: Privatna Arhiva

- Jovan je bio jedan od najznačajnijih graditelja violina u Srbiji. Tokom svog radnog i umetničkog veka napravio je 205 violina, od kojih je više od 30 poklonio deci čiji roditelji nisu mogli da im ih priušte. Podržavao je školovanje mladih violinista na različite načine, a održavao je i brojna predavanja o instrumentu, priređivao koncerte na kojima su nastupala talentovana deca, komponovao dela i bavio se slikarstvom. Zahvaljujući nesebičnom deljenju znanja, Jovan me je naučio da samostalno pravim violine, te mi je kao uspomena na njega ostao instrument, ali i brojni saveti i uputstva koje mi je dao. Zahvaljujući njemu, ovaj retki zanat će ostati da živi u Srbiji - kaže za Kurir violinista Dušan Panajotović.

Jovan Popović
foto: Privatna Arhiva

Jovan je bio najponosniji na svoju violinu 19, koju je napravio kašikom, a imao je prilike da sarađuje i s velikim Nemanjom Radulovićem.

- To je bio mukotrpan posao koji je trajao oko tri i po meseca. Imao sam veliku želju, malo iskustva i skoro nikakav alat. Posmatrajući kašiku, shvatio sam da ona može da bude savršeno oruđe za rad ako se naoštri. Tu novac nije bitan jer ja violinu ne prodajem radi novca, nego da bi ona nastavila da živi u rukama umetnika, a fluid između umetnika i violine se prepozna i oseti - izjavio je Jovan u jednom od svojih intervjua za Telegraf.

Kurir/ LJ. R., foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja