NOVI DETALJI O ZLOSTAVLJANJU U ŠKOLI GLUME Milena Radulović: Kada smo imali 13-14 godina Mika nas je pitao da li imamo s*ks
Foto: Vladimir Šporčić, Nemanja Nikolić

SLUČAJ KOJI JE ŠOKIRAO SRBIJU

NOVI DETALJI O ZLOSTAVLJANJU U ŠKOLI GLUME Milena Radulović: Kada smo imali 13-14 godina Mika nas je pitao da li imamo s*ks

Pop kultura -

Gledali smo kako odvodi devojke u tu prostoriju pored, gde se zadržavaju neko vreme. Pitala sam se kada će mene da odabere kao talentovanu i da me povede u sobu. A onda se to i dogodilo.

Ovo je policiji ispričala jedna od pet devojaka koje su Miroslava Miku Aleksića (68), čuvenog beogradskog nastavnika glume, prijavile za silovanje ili seksualno uznemiravanje.

Devojke su svedočile o iskustvu za koje tvrde da im se dogodilo u školi Mike Aleksića. Svaka je ispričala svoju jedinstvenu priču, ali su istakle identičnu šemu rada koju je, kako kažu, Aleksić decenijama usavršavao.

- Svaka žena mora da ima jednu tajnu. Ako nema tajnu, nije žena, govorio nam je. Tek mnogo kasnije videle smo da je to bio njegov igrokaz, priprema terena za užase koji su usledili - ispričale su devojke policajcima.

Policija i tužilaštvo će ukrstiti izjave svih pet devojaka kako bi utvrdili šemu funkcionisanja glumačke škole Mike Aleksića. Nekada, primera radi, nije izgledalo sumnjivo što Mika Aleksić nije želeo da ima ikakav kontakt s roditeljima polaznika. Sada to izgleda drugačije. A u Mikinu školu glume išli su mnogi koji danas u glumi nešto znače. Generacije dece su sledile njegova pravila.

Pravila su bila stroga, takoreći surova, ispričala je glumica Milena Radulović. U Mikinoj grupi mogli su da ostanu samo oni koji su ih se pridržavali.

Prvo pravilo je bilo, kaže Milena Radulović, "blago niščima duhom, njihovo je carsko nebesko". Drugo, "ne ljutim se ja što vi mene lažete, nego što vi mislite da ja vama verujem". Kada bi ga neko slagao, dobijao je zadatak da 1.500 ili 2.000 puta napiše u svesku to prekršeno pravilo.

Treće pravilo je bilo "u grupi nema samoupravljanja, samo Mika upravlja", četvrto "u grupi nema zaljubljivanja, jer to kvari prijateljstvo", a peto "u grupi se navija za OFK Beograd". Šesto pravilo se odnosilo na kašnjenje. "Niko se u gaće nije usr’o što mu je nužnik daleko, no što je kasno krenuo", govorio je Aleksić, kako kaže Milena Radulović.

Miroslav Mika Aleksić, Milena Radulović
foto: Nemanja Nikolić, Vladimir Šporčić

Razumela je kazne, kaže, kada je bila kriva i prihvatala ih je. Ipak, osećala se neprijatno kada ih je, kako tvrdi, stavljao na stub srama samo zato što imaju mišljenje koje se ne podudara s njegovim.

- Bio je surov kada kažete nešto što nije po njegovom. Toga dana biste bili na tapetu. Kod Miroslava Aleksića je bilo mnogo surovije nego na bilo kojem treningu ili času na kojem sam ikada bila - priča Milena Radulović.

Možda i najneobičnija stvar bilo je Aleksićevo svojevrsno "poništavanje" roditelja i njihove uloge u životima dece koja su pohađala njegove časove.

- Roditelji nisu smeli da budu prisutni, niti je Mika komunicirao s njima. Da li na osnovu toga odakle su, ili zbog zanimanja, uvek je postojalo nešto čime bi ponižavao roditelje u razgovoru sa njihovom decom. Dešavalo se da je to nekima smetalo, pa su napuštali grupu. Mika je za njih govorio da su lenji i slabi - priča Milena Radulović.

Prema njenim rečima, Aleksić bi stalno govorio: "Ja ovde nikoga nisam zvao! Ti meni, sine, ne trebaš, ja tebi trebam!". Deca bi se zatim vezivala za drugare, išli su na izlete i vašare, pa bi im napuštanje grupe teško padalo.

Aleksić je na časovima govorio i o s*ksu.

- Tema s*ksa i erogenih zona, vežbi gde se vršnjaci zbližavaju i dodiruju. Priča o s*ksualnosti je bila prisutna kad smo imali 13-14 godina. Pitao nas je javno te stvari, a nasamo nas je pitao da li imamo s*ks, da li nam prija i govorio da je s*ks bitan zbog zdravlja. Tada nam je delovalo da je to pedagoški. Pitao je sve, pa zato nismo mislili da je nešto neprirodno - kaže Milena Radulović.

Mikin autoritet među decom je rastao, a polaznici su ga se plašili, kako kažu devojke koje su ga prijavile policiji. Tvrde da im je pretio "u nekoj upakovanoj formi".

- Kroz razgovor naglasi da ako ikada progovoriš, on je to što jeste i niko neće poverovati, te da nam prijateljski to ne preporučuje - kaže Milena Radulović.

Nakon Milene Radulović i još četiri devojke, u policiji su juče dale izjavu još dve devojke. Jedna od njih je Sara Zeljković, koja je bila učenica u Aleksićevoj školi, a koja je policiji govorila o zlostavljanju u njenom slučaju. Sa njom je bila još jedna devojka koja je želela da ostane anonimna.

Za krivično delo silovanja i seksualnog uznemiravanja žrtve dok je bila maloletna, Krivičnim zakonikom zaprećena je kazna od pet do 15 godina zatvora. Zakon pravi razliku između maloletne osobe i deteta, kojim se smatra osoba do 14 godina starosti.

Pripadnici MUP-a u Beogradu uhapsili su Miroslava Aleksića zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivična dela silovanja i nedozvoljenih polnih radnji, saopštio je MUP.

Osumnjičenom Aleksiću je određeno zadržavanje i on će, uz krivičnu prijavu, danas biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Uz saslušanje, tužilaštvu će biti podneta krivična prijava od strane policije koja će ga, kako saznajemo, teretiti za krivično delo silovanja. Aleksić nije obavezan da da izjavu; on može da se brani i ćutanjem, ukoliko tako bude želeo.

(Kurir.rs/ Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja