Najnovije vesti

POLJUBI PROFU U OBRAZ, OBUKLA SI ŠTA JA VOLIM! Glumac progovorio o zlostavljanju na FDU, pa pružio podršku koleginicama!
Foto: Pritnscreen

oglasio se

POLJUBI PROFU U OBRAZ, OBUKLA SI ŠTA JA VOLIM! Glumac progovorio o zlostavljanju na FDU, pa pružio podršku koleginicama!

Pop kultura

Nakon što je glumica Milena Radulović progovorila o tome da ju je silovao profesor glume Miroslav Aleksić, mnoge poznate ličnosti pružile su joj podršku, a potom i sami govorili svoja neprijatna iskustva. 

Mladi glumac Darko Ivić izneo je u javnost svoje iskustvo sa akademije za glumu, te je otkrio da je imao prilike da vidi da je tadašnji profesor imao sklonost prema svojim studentkinjama. 

- Primljen sam na akademiju u klasi jednog "velikog glumca i profesora", pošto je preminuo neću navoditi ime ali svako ko želi – može da sazna ko je. Pošto su svakog pijanca koji je izašao na scenu u vreme Tita nazivali, ’gromadom, bardom glumišta’ itd. i ja sam očekivao da će ovaj nas učiti tajnama naše profesije, širiti naše vidike itd. Ubrzo sam shvatio da je klasa samo paravan za ličnu promociju, širenje mržnje prema kolegama i naravno neprimereno ponašanje prema studentkinjama. Kažem naravno jer je taj već ranije bio poznat kao neko ko ima sklonost prema mladim devojkama. Na časovima su se često čule rečenice tipa "poljubi profu u obraz", "kako ona zna da obuče ono što profa voli", a neretko je u šali bilo dodirivanja butine, vrata, lica… Pošto sam neko ko ne trpi ovakve stvari, pitao sam koleginice zašto ne odemo da tražimo njegovu smenu, na šta sam dobio odgovor da on to ‘ne misli stvarno’ i da se samo šali. I to razumem. Strah. Cela Srbija zna ime ovog "barda glumišta", ko je sad ona ili on od 19 godina da ga zaustavi i spreči. Kada sam se pobunio i usprotivio profesoru što to radi dobio sam komentar da sam "zaglupljen", "zatvoren" i da ne shvatam šalu - počeo je svoju ispovest na društvenoj mreži mladi glumac.

Darko Ivić
foto: Printscreen/Instagram

- A onda je najzad ta "glumačka veličina" pokazala pravo lice: pošto zna da se bavim borilačkim sportom dugo, zamolio me je da odem sa njim na sud i da posle suđenja nađem čoveka sa kojim je u sporu i da mu ‘pripretim da pazi šta radi’ i ‘da dobro razmisli da li želi dalji spor sa njim’. Ja sam to kategorički odbio naravno, rekavši da nisam ničiji batinaš, pa ni svog profesora. Od tog momenta ja sam označen na klasi kao glavni problem, težak za saradnju, svojeglav i impulsivan. Jer nisam hteo da išamaram čoveka godina mog dede. A od mog ‘milog profesora’ sam dobio 7 iz glume (na zaprepašćenje cele klase koja zna kako radim) uz obrazloženje da nikad nije uspeo da izađe na kraj sa mojim karakterom. Na šta sam odgovorio: nikad ni nećeš. Ubrzo je dotični smenjen jer su isplivali svi skandali sa njim, a na mesto profesora je došla Olivera Viktorović Đurašković koja nam je svima ulepšala živote kao profesor i čovek, te od nas napravila klasu za primer. Ubrzo su počeli i prvi angažmani, uloge itd. Dakle nije sve crno ili belo. Ima raznih ljudi u našem poslu, kao i u svakom drugom, stoga i različitih iskustava - piše on dalje na svom Instagram profilu.

Darko Ivić
foto: Printscreen/Instagram

- U našoj profesiji je ogromna igra moći. Često profesori i starije kolege imaju kompleks Boga, te stoga sebi svašta dozvoljavaju: od zlostavljanja, ucenjivanja, mobinga preko emotivnog razaranja i psihičkog zlostavljanja. Veliki je procenat onih koji se nakon studiranja i iskustva u pozorištu potpuno zatvore u sebe i promene poziv jer ne žele da učestvuju u tom cirkusu. I razumem ih. Neko je osetljiviji i ne može to da trpi. Ali ono što svi možemo kao nova generacija glumaca je to da zaštitimo i branimo jedni druge. Da kažemo šta sve moćnici dozvoljavaju sebi. Da stanemo na put svakodnevnom zlostavljanju žena u našem poslu. To su naše koleginice i dužni smo da ih branimo. Toliko možemo, za početak - zaključio je Ivić.

Darko Ivić
foto: Printscreen/Instagram

FDU: Darko Ivić nikad nije bio student našeg fakulteta

"Fakultet dramskih umetnosti demantuje objavljenu informaciju o zlostavljanju na FDU. Glumac Darko Ivić nije nikada bio student našeg fakulteta zbog čega se objavljene informacije ne mogu dovesti u vezu sa studentima i profesorima Fakulteta dramskih umetnosti".

BONUS VIDEO:

Kurir.rs/I.B. 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...