Najnovije vesti

MIRJANA BOBIĆ, NELE KARAJLIĆ I BORA ĐORĐEVIĆ PODRŽALI BOJKOT NINOVE NAGRADE! Dvadeset javnih ličnosti stalo iza grupe pisaca!
Foto: Vladimir Šporčić, Nemanja Nikolić

Novo pismo

MIRJANA BOBIĆ, NELE KARAJLIĆ I BORA ĐORĐEVIĆ PODRŽALI BOJKOT NINOVE NAGRADE! Dvadeset javnih ličnosti stalo iza grupe pisaca!

Pop kultura

Novinarka i spisateljica Mirjana Bobić Mojsilović, muzičari Nele Karajlić i Bora Đorđević, slikar Miloš Šobajić neki su od 20 potpisnika novog pisma javnih ličnosti koje se pridružuju prošlogodišnjem apelu pisaca za bojkot Ninove nagrade.

Miro Vuksanović, Vladimir Tabašević, Muharem Bazdulj, Vladimir Kecmanović, Emir Kusturica, Dejan Stojiljković prošle godine tražili su od svojih izdavača da njihova dela više ne prijavljuju za roman godine jer je, kako tvrde, to takmičenje izgubilo smisao.

Ninova nagrada
foto: Tamara Trajković

I u novom pismu - koje potpisuju Čedomir Antić, istoričar, Predrag Gaga Antonijević, reditelj, Slobodan Antonić, sociolog, Mirjana Bobić Mojsilović, književnica i publicista, Svetislav Božić, kompozitor, Petar Grujičić, dramaturg i pisac, Nemanja Dević, Institut za savremenu istoriju, Bojan Dimitrijević, naučni savetnik, Institut za savremenu istoriju, Feđa Dimović, advokat i muzičar (Beogradski sindikat), Bora Đorđević, muzičar i književnik, Ljiljana Đurđić, književnica, član SKD, Nenad Janković, alijas Nele Karajlić, Vesna Kapor, književnica, Miloš Ković, istoričar, Šefket Krcić, pisac, filozof, Predrag Mitrović, pisac, Nebojša Pajkić, redovni profesor filmske dramaturgije, scenarista i kritičar, Aleksandar Protić, producent i muzičar (Beogradski sindikat), Saša Radonjić, pisac, Slobodan Reljić, novinar, poslednji glavni i odgovorni urednik izvornog Nina, i Miloš Šobajić - sporan je opet žiri.

Finaliste izbora za Ninovu nagradu 2021. birali su Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsednik).

- U žiriju za dodelu ovogodišnje Ninove nagrade nema nijednog pisca ni književnog kritičara! Bolje da su pokupili slučajne prolaznike / čitaoce sa ulice no što su ustrojili ovakav žiri! Ninova nagrada više ništa ne znači, ostala je samo reklama - navodi u saopštenju Ljiljana Đurđić.

Miloš Šobajić
foto: Damir Dervišagić

Miloš Šobajić priznaje da nije imao dilemu da pruži podršku piscima.

- Uslovi da budete u izboru za Ninovu nagradu jeste da pišete o devedesetim i zločinu koji su napravili Srbi. Svojim potpisom negodujem protiv takvog pristupa literaturi - objasnio je veliki slikar.

Urednik kulturne rubrike Nina Dragan Jovićević kaže za Kurir da je bojkot izbora za roman godine izgubio smisao.

- Ne znamo šta više tu da komentarišemo. Mislimo isto što i prošle godine. Nemam šta da dodam osim da se upitam zašto se oni uvek oglase pred svaku dodelu nagrade - poručuju Jovićević.

Dragan Jovićević
foto: Printscreen

Članovi žirija s kojima smo kontaktirali nisu želeli da komentarišu to što su se bojkotu pisaca pridružile mnoge javne ličnosti.

Sedam finalista: Od Basare do Spahića

Za roman 2020. godine nominovani su "Sloboda govora" Vladana Matijevića, "Što na podu spavaš" Darka Cvijića, "Kontraendorfin" Svetislava Basare, "Ljudi bez grobova" Enesa Halilovića, "Prekrasne ruševine" Sava Stijepovića, "Ništa nije ničije" Bojana Savića Ostojića i "Pod oba sunca" Ognjena Spahića. Pobednika i 67. dobitnik Ninove nagrade biće proglašen u ponedeljak, a prvi put ćemo njegovo ime saznati onlajn, putem aplikacije Zum. Basara, koji je i kolumnista Kurira, uvek važi za favorita, ali pobednika niko ne sme da prognozira.

Kurir/ Foto: Vladimir Šporčić i Nemanja Nikolić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...