TEK SAD SMO SAZNALI KAKO JE NASTAO BALAŠEVIĆEV HIT NE LOMITE MI BAGRENJE: Stihove najdirljivije balade posvetio SRBIMA NA KOSOVU
Foto: Dragana Udovicic

sećanje

TEK SAD SMO SAZNALI KAKO JE NASTAO BALAŠEVIĆEV HIT NE LOMITE MI BAGRENJE: Stihove najdirljivije balade posvetio SRBIMA NA KOSOVU

Pop kultura -

Kantautor Đorđe Balašević preminuo je 19. februara u 67. godini, a iza sebe je ostavio suprugu Oliveru, ćerke Jovanu i Jelnu i sina Aleksu, ali i mnogobrojne hitove.

Jedna od njegovih najpoznatijih pesma je "Ne lomite mi bagrenje", čiji citati diraju u srce i dušu.

akon smrti Balaševića, njegov dugogodišnji prijatelj i saradnik Vuk Žugić, direktor kulturnog programa Centra "Sava", otkrio je i kako je ova numera nastala.

Đorđe Balašević
foto: ATA Images

"Đorđe Balašević je bio kod nas i dogovarali smo novogodišnji koncert. Sektor za kulturom je iznad velike dvorane i povezan je jednom kabinom odakle smo mi pratili koncert, a u trenutku kada je došao da potpiše ugovor, čuli smo da dolazi voz naših ljudi sa Kosova, koji su tražili da ih primi neko od vladajućeg rukovodstva zbog svega što im se dešava", pričao je Žugić i dodao:

"Dok smo mi pričali, neko je rekao da mora da se obezbedi prostor za prijem i to je bila velika dvorana Sava centra. Mi nismo znali, vidimo puni se sala našim ljudima s Kosova i Đole kaže: 'Hajde da vidimo'", rekao je Žugić u specijalnoj emisiji posvećenoj Balaševiću i nastavio:

"Ima ta kabina, gledamo dole, vidimo za stolom tadašnje rukovodstvo države, a sala puna naših ljudi. Izlazili jedan po jedan i pričaju zaista strašne priče. Balašević ih je slušao 4 sata. Kasnije smo se pozdravili i on se javio posle nekoliko dana i rekao: 'Napisao sam jednu posebnu pesmu'. To je bila pesma 'Ne lomite mi bagrenje'".

Podsetimo, Balašević je sahranjen 21. februara u Novom Sadu u prisustvu najbližih članova porodice, uz tamburaše i pesmu "Olivera" koju je posvetio svojoj voljenoj supruzi,

Djordje Balasevic, Đorđe Balašević, sahrana, Novi Sad
foto: Zorana Jevtić, Dragana Udovičić

Kurir.rs/I.B.

BONUS VIDEO:

02:06

BALAŠEVIĆ JE BIO UNIKAT! Prijatelji i saradnici otkrili sve kvalitete PANONSKOG MORNARA (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track