Najnovije vesti

RAZREŠENA MISTERIJA SERIJE KALKANSKI KRUGOVI: Ko je BABA GUBA i da li demoni živi u ZABRANU
Foto: Pritnscreen

scenarista serije Đorđe Milosavljević

RAZREŠENA MISTERIJA SERIJE KALKANSKI KRUGOVI: Ko je BABA GUBA i da li demoni živi u ZABRANU

Pop kultura
11:36h

Autor i scenarista serije Đorđe Milosavljević otkriva šta su zaista “kalkanski krugovi” u seriji "Kalkanski krugovi", koja je ostavila bez teksta Srbiju.

Kalkanski krugovi
foto: Pritnscreen

- Kalkanski krugovi su izraz koji postoji samo u fiktivnom Dolu. Ipak, on nije potpuno izmišljen. "Izdvojenici", odnosno ljudi oboleli od gube, držani su u prostoru koji je bio omeđen živim krečom. Prosipanim unaokolo radi sprečavanja širenja bolesti. A te tragove u Dolu zovu zaštitnim "kalkanskim krugovima".

Ovaj motiv opisan je i u priči Milovana Đilasa “Gubavac”. Ona se dešava u Crnoj Gori za vreme austrijske okupacije tokom Prvog svetskog rata. Govori o Lazaru, koga vode na mestu gde, kao oboleo od gube, treba da provede ostatak života.

Kalkanski krugovi
foto: Pritnscreen

Baba Guba je misteriozno biće iz serije i kako je jedan od likova nazvao rođak Baba Roge. Milosavljević je ispričao i kako je ona nastala:

- Saša u seriji spominje vezu sa Baba Rogom, ali bih je ja sad malo dopunio. Baba Guba jeste ustvari mlađa sestra Čume, odnosno Baba Kuge. Čuma je personifikacija demona kuge, koja u liku starice duge kose dolazi nepozvana u kuću, te poslovično jede malu decu... Inače voli da se na tavanu kupa u drvenom koritu i češlja. Ukućani mogu da se od nje odbrane samo tako što će je umesto Čuma zvati Kuma. Praviti se da ne primećuju njenu gadnu narav, uslužiti je za stolom i čekati da ode. U odnosu na Čumu, Baba Guba je jedan izuzetno pristojan demon. Ipak, treba pogledati seriju do kraja i viditi da li je pojava iz Zabrana, odnosno "kalkanskog kruga" stvarno Baba Guba. Ili pak neko drugi.

Kalkanski krugovi
foto: Pritnscreen

Ono što je u seriji zastupljeno je narodna medicina i verovanja da ćemo travkama, čajevima i blatom sve izlečiti. Milosavljevića odgovara i na pitanje odakle je najviše crpio inspiraciju vezano za narodnu medicinu:

- Najzanimljivije priče o biljkama i mitologiji svakako možete da nađete kod Veselina Čajkanovića. On piše o kruški, kao drvetu na čijim granama žive veštice, i o orahu čiji plodovi treba da nahrane mrtve, što ne bi trebalo da čudi, pošto su još pitagorejci zaključili da jezgro oraha neobično liči na ljudski mozak. Takođe, Čajkanović piše i da koprivom možete da se branite od različitih demona. I da je zbog toga dobro stavljati je pod jastuk trudnice. Zato očekujem da u Dolu, Bora redovno stavlja koprive ispod jastuka ćerke Milanke. Na kraju, pošto je ovaj april zasad tako ružan i hladan, treba da gledamo trnjine. Kako se veruje, kad one procvetaju, počinje pravo proleće.

Kalkanski krugovi
foto: Pritnscreen

Kalkanski krugovi završavaju svoje emitovanje i mnogi gledaoci jedva čekaju drugu sezonu. Đorđe Milosavljević otkriva koje ga još priče iz narodske mitologije zanimaju koje bi se možda našle u nekom drugom filmu ili seriji.

- Ima zaista mnogo ovakvih priča. Maločas pomenuh Čajkonovića - sve što je on napisao prosto priziva moguću ekranizaciju. Pored priče o Čumi, jedna od meni privlačnijih priča jeste ona o macarulima. Ona je posebno jeziva - radi se utvarama dece, koja su stradala pre krštenja.

Kalkanski krugovi
foto: Pritnscreen

kurir.rs/noizz

Bonus video:

Pogledajte dokumentarac o seriji Porodica KURIR TELEVIZIJE
19:24

Pogledajte dokumentarac o seriji Porodica KURIR TELEVIZIJE

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...