ACA GAVRIĆ PRVA JE ZVEZDA NAŠIH AKCIONIH FILMOVA: Mnogi su ga zaboravili, doživeo je tragediju i u smrt odveo devojku od 18 godina
Foto: Printscreen/Youtube

NA NJEMU NAM JE ZAVIDEO HOLIVUD

ACA GAVRIĆ PRVA JE ZVEZDA NAŠIH AKCIONIH FILMOVA: Mnogi su ga zaboravili, doživeo je tragediju i u smrt odveo devojku od 18 godina

Pop kultura -

Aleksandar Aca Gavrić mlađim generacijama uglavnom je nepoznat. Oni stariji ga se možda sećaju kao Koste Hadživukovića iz čuvenog "Marša na Drinu" ili kao komandira Ranka iz "Signala nad gradom". Uloga kapetana Lešija ga je učinila zvezdom, a fatalna automobilska nesreća zauvek ju je ugasila.

U eri procvata partizanskog filma, u kome je bilo potrebno ideološki prikazati borbu SVIH jugoslovenskih naroda protiv fašizma, "Kapetan Leši" je 1960. godine bio jedan od prvih hitova, a Aleksandar Gavrić u naslovnoj ulozi prva, prava filmska akciona zvezda.

Aleksandar Aca Gavrić
foto: Printscreen/Youtube

U onovremenom spektaklu, glavni junak Ramiz Leši, partizan iz Prizrena, lomi se po vrletima Kosmeta uništavajući zaostale balističke bande iako je u jednoj od njih i kapetanov brat. Smelim akcijama koje su dizale kosu na glavi tadašnjoj publici, Leši u stilu današnjeg Brusa Vilisa uništava sve koji mu staju na crtu, uspeva da vrati brata na pravi put, a usput osvaja i srce lokalne lepotice. Sve u maniru pravog holivudskog "hepi enda". I tako je jedan rođeni Beograđanin postao zvezda glumeći kosovskog Albanca.

Aleksandar Aca Gavrić
foto: Printscreen YouTube

Film je bio toliko popularan da je dve godine kasnije snimljen i nastavak "Obračun", a pomama se proširila i na druge medije – u Reviji jugoslovenskog stripa je izlazio "Kapetan Leši", a lik slavnog partizana crtan je, naravno, prema Gavriću. Markantan, sa izraženim crtama lica, visok preko 190 centimetara, Aleksandara Gavrića je ova uloga zauvek ustalila kao nekog ko igra jake ličnosti, sposobne, neustrašive i naravno "dobre momke".

Ironično, pre ovoga, a upravo zbog svog izgleda, Gavrić nije mogao da dobije veće uloge jer su ga reditelji smatrali "američkim tipom glumca" sa kojim Jugosloveni ne bi mogli da se poistovete. Zbog toga je jedno vreme igrao isključivo u pozorištu, i to u Zadru i Splitu. Ipak, Kapetan Leši je to sve promenio. Svejugoslovenska popularnost mu je donela glavne uloge u svim filmovima Živorada Žike Mitrovića iz tog vremena na čelu sa hitom "Marš na Drinu" iz 64-te u kom je igrao čuvenog Bata Koleta – kapetana Kostu Hadžikukovića. Posle toga, Gavrić se oprobao i u nemačkim i italijanskim akcionim filmovima. Današnjim rečnikom - Aca je bio velika faca!

Iako se sa velikim ambicijama okušao i u dramskim ulogama, publika ga je ipak najbolje upamtila kao "opasnog momka“ koji razbija negativce, postiže nemoguće i osvaja ženska srca. U pokušaju da ovakav imidž promeni prekinula ga je saobraćajna nesreća – Aleksandar Gavrić je u svojoj 40 godini poginuo u udesu kod Inđije. Sa njim je tada stradala i njegova 18-godišnja devojka Jasmina Lisac.

Prerani kraj prve jugoslovenske akcione zvezde

Aleksandar Gavrić je rođen 28.maja 1932. godine u Beogradu. Glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju 1956. godine. Prvu ulogu je ostvario u filmu "Potraga" iste godine.

Aleksandar Aca Gavrić
foto: Printscreen/Youtube

Kurir.rs/Dnevno

Bonus video:

00:30

GLUMAC DUŠAN KALIČANIN O FEĐI STOJANOVIĆU: Velika je čast poznavati takvog čoveka! Prisetio se i jedne anegdote sa snimanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track