NA GLUMU HOĆE 366 KANDIDATA: Biljana Mašić prima klasu, ali će studente upoznati tek u oktobru, a evo šta kažu PELE i BRANKA PUJIĆ
Foto: Nikola Anđić

Kurir na prijemnom ispitu

NA GLUMU HOĆE 366 KANDIDATA: Biljana Mašić prima klasu, ali će studente upoznati tek u oktobru, a evo šta kažu PELE i BRANKA PUJIĆ

Pop kultura -

Na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu juče je počeo prijemni ispit, a da upiše najpopularniji smer - glumu, pokušaće 366 kandidata.

Klasu prima Biljana Mašić, a Kurir je dobio poziv da prati način na koji komisija pravi uži izbor. Selekcija protiče bez profesorke Mašić, a ko će dobiti indeks FDU, odlučiće petočlana komisija koju čine Marija Milenković, Branka Pujić, Srđan Karanović, Aleksandar Tasković, a ceo proces prate i njihovi asistenti.

- I ranijih godina neki profesori nisu mogli da budu na prijemnom ispitu. Biljana nije tu iz poznatih razloga. I Milenko Maričić se sreo sa svojim studentima prvog dana nove školske godine. Profesor koji prima klasu je samo predsednik komisije. Svake godine se trudimo da primimo kvalitetne studente. Nije stalno ista ponuda - kaže za Kurir Dragan Petrović Pele.

prijemni ispit, FDU
foto: Nikola Anđić

Do srede komisiju čeka naporan posao.

- Prvi je dan prijemnog ispita. Počeli smo u devet sati. Danas imamo 75 kandidata. Mi sedimo s jedne strane, oni izlaze na scenu. Svako ima svoj trenutak. Gledamo da svako ima po sedam minuta za prezentaciju. Širi krug traje pet dana, kad komisija bira ko prolazi u uži izbor. Nadam se da će ući što više ljudi, bar 25 kandidata - objašnjava Petrović.

prijemni ispit, FDU
foto: Nikola Anđić

Mesta na budžetu ima za 10 studenata, dok će dvoje sami finansirati svoje studije.

- Nije opalo interesovanje. Dvadesetak godina već ima oko 400 kandidata. Teško je održati koncentraciju sve vreme. Svi žele da uspeju i da budu prepoznati kao daroviti. Svake godine je to uvek isto. Svaka generacija ima nešto svoje, a to moramo da vidimo tek kad krenemo da sa njima radimo - objašnjava Pele.

prijemni ispit, FDU
foto: Nikola Anđić

Neki dolaze na FDU da bi postali popularni, a pojedini zato što vole pozorište.

- Neko, kad stane na scenu, ti vidiš koliko je on čitao, a koliko neko želi samo da postane poznat. Vidi se odmah ko želi da bude glumac iz plemenitih razloga. Mi pratimo kako oni reaguju na indikacije. Neko se više spremao, a neko manje. Posebnost nam privuče pažnju. Neko te odmah okupira harizmom, istinom i verom u ono što radi. Lako se napravi uži izbor - objašnjava nam glumica Branka Pujić.

Primećujemo da ove godine mnogo manje momaka.

- Dođe tri devojke na jednog momka. Više ima muških uloga. Teže nam je da sklopimo muški tim. Dečaci se stide da pokažu svoje emocije. Deo naše kulture je da muškarci ne plaču - objašnjavaju Branka i njena koleginica Marija Milenković, koja je najbliža po godinama novoj generaciji.

Kurir.rs/ Maša Kostić

Bonus video:

01:25

PSIHOLOŠKINJA BOJANA O SEKSUALNOM UZNEMIRAVANJU NA FDU: Profesor mora i da obrazuje i da vaspitava, važno je poštovati kodeks

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track