GAGI MI JE UKRAO RUŽU RUMENU, LAŽNO SE PREDSTAVLJA DA JE AUTOR PESME: Kolega i drug optužio Jovanovića za KRAĐU HITA!
Foto: Saša Pavlić Koki, Sonja Spasić

puklo prijateljstvo

GAGI MI JE UKRAO RUŽU RUMENU, LAŽNO SE PREDSTAVLJA DA JE AUTOR PESME: Kolega i drug optužio Jovanovića za KRAĐU HITA!

Pop kultura -

Nebojša Ljubišić tvrdi da je kompletan autor muzike i dela teksta najpopularnije narodne pesme u Srbiji, a ne njegov kolega kako je zavedeno u Sokoju. Zbog čuvene pesme završili su na sudu

Najpopularnija narodna pesma u Srbiji završila je na sudu!

Zbog "Ruže rumene" već neko vreme nemaju sna ni Nebojša Ljubišić ni Dragan Gagi Jovanović.

Naime, kako Kurir saznaje, glumac Nebojša Ljubišić tužio je svog kolegu i klasića, čuvenog Drakčeta sa sela, da mu je ukrao pesmu! Preciznije, Ljubišić osporava da je Dragan Gagi Jovanović kompletan autor čuvene "Ruže rumene".

Ko je napisao stihove

Iz Sokoja - Organizacije muzičkih autora Srbije, potvrdili su da je kao autor muzike i teksta velikog hita upisan samo Gagi Jovanović. Međutim, još prošle godine stigao im je dopis od Ljubišićevog advokata Nenada Rudovića, u kome on osporava Gagiju kompletno autorstvo nad muzikom i delom nad tekstom. Jovanoviću su zato blokirane isplate tantijema (godišnje nadoknade za autorska prava, op. aut.), a njegov kolega sada treba da sudu da dokaže da je autor pesme. Nije na odmet znati da slični procesi u svetu traju i po nekoliko godina, a tantijeme, čak i na malom tržištu kao što je Srbija, mogu da iznose i po nekoliko hiljada evra.

Nebojša Ljubišić
foto: Sonja Spasić

- Za sada na ovu temu neću davati nikave izjave - kratko je rekao Ljubišić i potvrdio naša saznanja, a glumčev advokat je objasnio da će oni ovaj spor najverovatnije rešiti između sebe.

I Dragan Gagi Jovanović je potvrdio naše otkriće, ali takođe nije bio bio previše raspoložen za priču.

- Ne bih komentarisao ceo slučaj. Za mene je to tužna priča. Bili smo drugari, ali vremenom se ljudi menjaju... - poručo je Jovanović.

Stihovi pesme „Ružo rumena“

Sedam te dana čekam ja,

sedam te noći dozivam

A tebe nema, a tebe nema, da se pojaviš

A tebe nema, a tebe nema, ružo rumena

Ružo rumena

Ružo rumena, zbog tebe nemam sna

Ja sve bih dao kada bih znao kome si procvala

Ja sve bih dao kada bih znao kome si procvala

Ružo rumena

Majka mi stara govori, ne daj da srce ti izgori

Srce te laže kada ti kaže da druge nema

Srce te laže kada ti kaže da je jedina

Ruža rumena

Ružo rumena, zbog tebe nemam sna

Ja sve bih dao kada bih znao da druge nema

Ja sve bih dao kada bih znao da je jedina

Ruža rumena

Kad je nastala pesma

Godine 2008. Dragan je, zvanično, napravio numeru „Ružo rumena“, koju je izveo u seriji „Moj rođak sa sela“. Ubrzo, ona je postala pravi muzički hit i nezaobilazna na mnogim veseljima u Srbiji.

Inače, nekoliko godina pre ove pesme Gagi Jovanović je otpevao niz hitova kao pevač benda Kuguars, gde su se posebno izdvojile numere „Zidareva ljubav“ i „Dejo, majstore“. „Ruža rumena“ je zahvaljujući glasovima gledalaca RTS 2017. godine, povodom 60 godina postojanja RTS, proglašena za najlepšu domaću pesmu među 60 numera. Gagi je u ovom izboru ostavio iza sebe „Pukni zoro“ iz filma „Montevideo, bog te video“, „Vidovdan“, „Janičara“, „Devojku iz grada“ i mnoge druge.

- „Ruža“ je bila neki izlet, za mene prijatan - izjavio je Jovanović svojevremeno za Kurir.

Dragan Gagi Jovanović i Nebojša Ljubišić prijatelji su više od tri i po decenije. Zajedno su diplomirali glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1990. u klasi profesora Milenka Maričića, a s njima su zajedno studirali Dejan Matić, Snežana Divac i Slobodan Ćustić. Hit „Ružo rumena“ nastao je navodno još na akademiji.

Preprevi

Hit obradila Marija Šerifović

Pesma „Ružo rumena“ peva se na svim veseljima, a hit je obradila pobednica Evrovizije Marija Šerifović.

- Na jednom od koncerata sam rekla koliko volim pesmu „Ružo rumena“. Poštovanje prema maestralnom Gagiju Jovanoviću je još veće. Sigurna sam da niko nikad neće otpevati ovu pesmu upravo kao Gagi. Ostaje mi da se nadam da će vam se dopasti i ova naša verzija - napisala je Marija Šerifović na svom Jutjub kanalu.

Marija Šerifović
foto: Ana Paunković
štampano izdanje, 22.6.2021.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE

DANAS U KURIRU! POKLON IZNENAĐENJA I DODATAK STARS: DRAMA POSLE RAZVODA: Ša izbacio ženu iz lokala!

Danas ćete uz Kurir dobiti poklon iznenađenja, samo izaberite ddnevne novine sa poklonom koji želite, nabrojaćemo vam neke: loptica za pranje veša, loptica skočica, četka za pranje čaša, kuhinjski nožić, metalno rende, selotejp, lepak za papir, mini-katanac, baterijska lampu, turpija za nokte, rajf, turpija za pete, kašika za med, savitljiva olovku, mini-heftalica, prašak protiv instekata i mnogi drugi.

U dodatku Stars pročitajte:

Dušan preklinjao ženu: Tanja, ne napuštaj me, daj mi drugu šansu! Ostani s decom u Australiji! Jovančević molio pevačicu da zaboravi na sve probleme i da ju je odvojio od sinova koje nije videla 15 meseci, ali ona za to nije želela da čuje, pa je juče s decom stigla u Srbiju. Plus - emotivno na beogradskom aerodromu, deca poletela tetki i ujki u zagrljaj. Tanjina mama zaplakala: ona je lavica, unuci su porasli.

Severina odbrusila Igoru: Neću da vidim ni tebe ni Kebu! Pevačica nedavno boravila u Beogradu, ali je odbila poziv Kojića da spava u njegovoj kući.

Afera "Kepec iz Zvezdi Granda" - pevačicine komšije: Anu Sević briga za Lukasa i Sonju, srećna je što se udala za Danijela.

Olja napustila Vuka Moba

Intervju Aleksandar Milić Mili: Isak je već zvezda, Davidov problem je što mu se on ne sviđa.

dodatak
foto: Kurir

Bonus video:

01:39

MLADA GLUMICA ODE U PEVAČICE? Ćerka SLAVNIH roditelja napravila PREOKRET u karijeri! Već izdala prvi singl i pravi je HIT!

Čitajte KURIR!

Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja