KURIR TELEVIZIJA

KAKO ĆE GAGI DOKAZATI DA JE RUŽO RUMENA NJEGOVA PESMA? Šefica odseka za autorska prava otkrila ŠTA je ključno za dokazivanje!

Pop kultura -

Čuveni hit "Ružo rumena" bez koge ne može da prođe slavlje u Srbiji ovog puta je stigao i do suda. Zbog ovog hita, već neko vreme nemaju sna ni Dragan Gagi Jovanović, ni Nebojša Ljubišić. Čija je pesma i ko ima prava na nju u "Pulu Srbije" govorila je šefica odseka za autorska i srodna prava Zorica Gulas.

- Autorska prava stiču se u trenutku nastanka autorskog dela. Ona nastaju u trenutku stvaranja, od tog trenutka traju za života autora i 70 godina nakon smrti - kaže Zorica.

Zorica Gulas
foto: Kurir televizija

- Što je više dokaza, najbolje bi bilo da autori i koautori imaju ugovore, ali to mogu biti i svedoci, snimci emisije u kome autor govori o nastanku pesme - navodi Gulas.

Ona dodaje da je važno da onaj koji sastavi tužbu prinese što više dokaza.

- Argumenti su dokazi. Lice koje smatra da su njegova autorska prava ugrožena, onda mora da sastavi tužbu sa što više dokaza. Jedino je sud taj koji može da odluči - navodi.

- U toku postupka mogu da od strane suda budu pozvani da i veštaci. Utvrđivanje autorskih prave može trajati u zavisnosti od toga o kakvoj povredi autorskih prava je reč, a ovakve stvari bi mogle da se utvrđuju i po hitnom postupku - navodi Zorica Gulas.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

06:25

NEOBIČNO! NOVA PREDSTAVA IGRAĆE SE U AVIONU: Mesta ima za samo 150 putnika, glumci služe šampanjac, a evo kako do karata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track