05:04

SVI KOJI SU POGLEDALI TOMU MOGU BITI KAŽNJENI! Sledi procesuiranje, a kazne su i DO PET GODINA ZATVORA

piraterija

FILM TOMA PROCURIO NA NETU! Stručnjak o posledicama deljenja piratske verzije filma

Pop kultura -

Napomena: Iako je u prvobitnoj verziji teksta koji je Kurir objavio implicirano da bi gledanje filma Toma na internetu moglo da rezultira procesuiranjem i kaznom zatvora, dalja analiza zakonskih normi pokazala je da se to u Srbiji odnosi na neovlaštenu distribuciju zaštićenog dela, da li putem podizanja na torrenting stranice ili deljenjem linka na društvenim mrežama - što predstavlja krivično delo za koje je zaprećena kazna od tri do pet godina (u slučaju distribucije zbog dobiti). Samo gledanje filma, iako jeste zloupotreba, nije podložno istim merama.

Film "Toma" ušao je na spisak najgledanijih domaćih filmova.

U bioskopima ga je do sada gledalo više od pola miliona ljudi, a samo za protekli vikend zabeleženo je više od 75.000 gledalaca. U tu impozantnu brojku računa se samo bioskopska publika, ne i svi oni koji su skinuli film putem nelegalnih linkova koji su se pojavili na internetu.

Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal privelo je i saslušalo jednog od osumnjičenih za neovlašćeno deljenje linka sa filmom Dragana Bjelogrlića.

Osumnjičeni se tereti za neovlašćeno korišćenje autorskih prava i određena mu je mera zabrane upotrebe interneta kako bi se sprečile dalje zloupotrebe.

Marko Mudrinić
foto: Kurir televizija

Iz tužilaštva kažu da se traga za osobom od koje je link potekao, a najavljeno je da će biti procesuirani svi koji su ga nezakonito delili.

IT stručnjak Marko Mudrinić govorio je o kaznama koje slede onima koji nezakonito dele takav sadržaj.

- Nije mi baš najjasnije šta znači zabrana upotrebe interneta, ali zakonom je uvek predviđeno da je nelegalno distribuirati takva dela u piratskom maniru. Ne mogu da kažem da će baš sva lica biti procesuirana, ali važno je otkriti od koga ja to poteklo - rekao je Mudrinić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Mudrinić navodi da je Srbija dosta napredovala po pitanju autorskih prava.

- Moja generacija je odrasla na pirateriji. Mislim da se stvari polako menjaju, ali danas je daleko lakše gledati filmove i serije preko nekih servisa. Uglavnom se filmovi neko vreme ne pojavljuju u pirateriji, a Toma se baš brzo pojavio - kaže Mudrinić.

Marko Mudrinić
foto: Kurir televizija

Sagovornik kaže da bi trebalo fokusirati istragu na to odakle je film procurio.

Kurir.rs

Bonus video:

05:33

ZA STRANE SILE MI SMO POTROŠNA ROBA! Generalu Sretenu Lukiću ograničena ljudska prava HAG DONEO POLITIČKE, A NE PRAVNE ODLUKE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track