PREMINUO POZNATI GLUMAC (68): Godinama se borio sa opakom bolešću, a evo po kojim ulogama ćemo ga pamtiti
Foto: Profimedia

tuga

PREMINUO POZNATI GLUMAC (68): Godinama se borio sa opakom bolešću, a evo po kojim ulogama ćemo ga pamtiti

Pop kultura -

Legendarni australijski glumac Dejvid Gulpilil, koji je stekao međunarodno priznanje u filmovima "Krokodil Dandi" i "Čarlijevoj zemlji" preminuo je nakon četvorogodišnje borbe sa rakom pluća u 69. godini.

Smrt nagrađivanog glumca potvrđena je u ponedeljak izjavom premijera Južne Australije Stivena Maršala, prenosi "The Guardian".

- Sa dubokom tugom delim sa narodom Južne Australije smrt umetnika koji je oblikovao istoriju australijskog filma.

Dejvid Gulpilil
foto: Profimedia

Dejvid je otkriven sa 16 godina kada ga je britanski reditelj Nikolas Roeg primetio kako izvodi tradicionalni ceremonijalni ples.

Gulpilil je možda najpoznatiji masovnoj publici po filmu "Krokodil Dandi" iz 1986. godine, australijskom filmu sa najvećom zaradom. Ukrao je scene kao duhoviti Nevil Bel, Australijanac koji u žbunju susreće Mika Dandija iz Pola Hogana.

U roku od godinu dana nakon što je proglašen za međunarodnu filmsku zvezdu, dobio je nagradu A.M. (član Reda Australije) na Kraljičinoj rođendanskoj listi iz 1987.

Dobio je nominaciju za najboljeg sporednog glumca 2002. godine na dodeli Australijske akademije za filmsku i televizijsku umetnost za svoju ulogu tragača koji proganja troje dece koja su izbegla državno ropstvo u filmu "Ograda od zeca".

Iza njega su ostali supruga Mirijam Ešli i sin Džejmi Gulpilil. Novi dokumentarac o njegovom životu, "Zovem se Gulpilil", premijerno je prikazan u septembru.

Dejvid Gulpilil
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A.

Bonus video:

00:22

GONCIĆ O TASOVCU: Bio je moj prijatelj, razmišljao je specifično, svi smo iznenađeni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track