Najnovije vesti

PRVA HIV POZITIVNA OSOBA U SRBIJI: Kada je oboleo, Beograd mu OKRENUO LEĐA, pao je sa kreveta u kesi koju niko nije hteo da PIPNE!
Foto: Printscreen/Youtube

surovo

PRVA HIV POZITIVNA OSOBA U SRBIJI: Kada je oboleo, Beograd mu OKRENUO LEĐA, pao je sa kreveta u kesi koju niko nije hteo da PIPNE!

Pop kultura
13:02h

Ivan Ivica Vdović preminuo je 1992. u 31. godini. Princ jugoslovenske andergraund scene, jedan od najboljih bubnjara u regionalnoj muzici i začetnik novog talasa koji je, što se još bolje vidi sa vremenske distance, bio revolucionar.

Vd kako je glasio njegov nadimak (prijatelji su ga zvali i Ica), rodio se 23. februara 1961. godine u Beogradu, u tadašnjoj FNRJ.

Muzička priča Vda počela je u srednjoj školi. Kada je bio u trećem razredu, postao je član benda "Limunovo drvo" čiji su se članovi stalno menjali. U poslednjoj postavci grupe bili su Vdović, Milan Mladenović i Dušan Kojić - Koja koji su ubrzo formirali bend "Šarlo akrobata" (Vdović je pre toga svirao u "Suncokretima").

Kultni album "Akrobate" bio je "Bistriji ili tuplji čovek biva kad...". Ime mu je dao VD i to po omiljenom Vdovom citatu iz knjige "Pelagićev narodni učitelj" Vase Pelagića koji je voleo buntovni panker i Vukovac.

Grupa "Šarlo akrobata" raspala se 1981. oproštajnim koncertom u Ljubljani. Navodi se da je jedan od razloga raspada Vdova želja da u grupu dovede Gorana Vejvodu i Bebi Dol, što se Koji nije dopalo, iako je Miladenović video potencijal Vdovićevih ideja.

Ivan Ivica Vdović
foto: Printscreen Youtube

Zato nije ni slučajno što su Vd i Mladenović pokrenuli kultnu grupu Katarinu II. Zapravo, Vd je bio glavni pokretač, on je u grupu doveo Milana i Margitu Stefanović, sa kojom se i zabavljao.

Pored njih bend su činili i Bojan Pečar i Gagi Mihajlović i koji je 1985. napustio "priču".

Usledila je promena sastava u Ekatarina Velika i Vdovićev odlazak.

Te 1985. godine Vd, saznao je da je HIV pozitivan (navodno je bio prva zvanično registrovana osoba obolela od HIV-a u bivšoj Jugoslaviji).

Kako je izgledao i šta se dešavalo posle, otkrila je bila njegova bliska prijateljica i glumica Sonja Savić koja je rekla da je nakon njegove smti zamrzela Beograd:

Ivan Vdović, Ivica Vdović Vd
foto: Printscreen/Youtube

"Te 1985. godine taj isti Ivica otišao je da se testira na neku čudnu bolest koja se pojavila u Beogradu. Vratio se i celom gradu je rekao da je zaražen AIDS-om. Ovo je jedan ružan i mali grad - okrenuo mu je leđa. A on je vrlo ponosno, dostojanstveno i skromno u svom balon mantilu još godinu i po dana svirao bubnjeve".

Kada je preminuo, Sonja Savić od čije se smrti pre dva dana navršilo 11 godina, tužnu vest je javila zajedničkom prijatelju Darku Rundeku.

"Kada me je pitao kako je umro, rekla sam da je samo pao sa kreveta u nekakvoj infektivnoj kesi koju niko nije hteo da podigne".

Prema sećanjima savremenika, Vd je i privatno bio fascinantan lik.

"Ličio je na Džonija Rotena iz Pistolsa, prvi je zamenio palice ritam mašinom i obeležio zvuk Šarla Akrobate. Sećam ga se kao najšarmantnijeg momka u društvu, pravog zezatora koji je uvek bio spreman da odvali dobru šalu. Bio je poznat i po nekim navikama koje ni za živu glavu nije menjao. Nigde nije išao bez svojih bubnjarskih palica i nikada se nikome nije javljao telefonom. Kada treba da izađemo, on lepo stane ispod prozora i zviždi. Bože, koliko se taj čovek nazviždao ispod mog prozora", prisećala se voditeljka Dubravka Marković.

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

PEVAČ SE VRAĆA PRED BEOGRADSKU PUBLIKU: Sergej Ćetković će uskoro imati koncert
02:58

PEVAČ SE VRAĆA PRED BEOGRADSKU PUBLIKU: Sergej Ćetković će uskoro imati koncert

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja